Парите за реставрация на Голямата базилика в Плиска привършват


Парите за реставрация на Голямата базилика в Плиска привършват
Снимка: Дарик
01 Май 2017, Понеделник


Разговарях с Бойко Борисов и му казах, че първата докладна, която ще получи от мене е за пари, каза проф. Божидар Димитров

Автор: Десант

Парите за реставрацията на Голямата базилика в Плиска са на привършване и ще се наложи да се отделят още средства за работа по храма, заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той бе на посещение на старините в Плиска, където днес бе извършено масово свето кръщение.

Разговарях с Бойко Борисов и му казах, че първата докладна, която ще получи от мене, е за пари. Те свършват, има още малко, които ще стигнат за седмица или две работа, обясни проф. Димитров и посочи, че премиерът дори е поискал снимки, за да убеждава с тях министрите.

Досега са вложени около 1 милион лева в реставрацията на храма. Част от тях бяха за археологически разкопки и почистване на манастира към Голямата базилика.

Според проф. Димитров завършването на цялата църква ще струва 7-8 милиона. На този етап обаче ще се иска по-малко от 1 милион лева. Те ще бъдат вложени в завършване на същинската църква и изграждане на ротонда, в която ще има вода в свещения кладенец. 10 години цар Борис е строил Голямата базилика, за реставрацията вероятно ще са нужни около 5 години, заяви професорът.


В категории: Новини , Старите столици , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки