В "Етъра" ще изработват маски с образа на египетски лешояд


В "Етъра" ще изработват маски с образа на египетски лешояд
28 Април 2017, Петък


Участниците ще могат да се докоснат и до макети в реален размер на млада и възрастна птица от този вид, признати за санитари на природата

Автор: Десант

"За лешоядите с любов" - така е озаглавена поредната инициатива на Център „Българка” към Етнографски музей на открито „Етър”,  която ще се реализира на 7 май. Подготвени са представление и образователни ателиета посветени на египетския лешояд.

От "Етъра" припомнят, че лешоядите са санитарите на природата. Те не нападат домашни и диви животни, хранят се единствено с мърша, като се справят успешно не само с тъканите и костите в нея, но и с причинителите на заразни болести и по този начин предотвратяват разпространението им сред домашните и дивите животни.

Целта на инициативата е участниците в нея да се запознаят с една различна гледна точка за лешоядите и да разберат, че природата трябва да се уважава, да предизвиква вдъхновение, а не да бъде унищожавана.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглав и египетски.

​В рамките на инициативата уредникът в отдел „Природа” към РИМ-Русе Красимир Киров ще поднесе интересна и атрактивна презентация за видовете лешояди.

Групата за детски театър „Камила” пък е подготвила пиеса, посветена на египетския лешояд.

Посетителите в "Етъра" ще имат възможност да изработят сами маска с образа на египетски лешояд, а също и макет на змия, лалугер, охлюв, костенурка или таралеж.

Участниците ще могат да се докоснат до макети на млада и възрастна птица египетски лешояди в реален размер. Инсталацията е изработена от русенския художник и скулптор Даниел Кънчев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки