Юпитер предлага тази нощ забележителна гледка


Юпитер предлага тази нощ забележителна гледка
Снимка: Shutterstock.com
07 Април 2017, Петък


Планетата ще бъде най-близо до Земята и ще свети най-ярко на нощното небе за цялата година 

Автор: Десант

На 7 април Юпитер ще се доближи най-близко до Земята и ще свети на нощното небе най-ярко за цялата година. Небесното събитие, което ще може да наблюдаваме тази нощ, се нарича противостояние или опозиция.

Планетата ще бъде разположена на една линия със Земята и Слънцето, като ще изгрее по залез на изток и ще залезе на запад преди слънчевия изгрев.

По думите на специалистите, най-доброто време за наблюдение на Юпитер ще е около полунощ. Той ще се вижда с просто око и няма да е нужно никакво оборудване, за да се съзерцава. 

Тези, които разполагат с телескоп или бинокъл обаче, ще могат да наблюдават нещо доста интересно - три или четири от луните на най-голямата планета. Юпитер има 53 естествени спътника, но най-добре различими ще са не повече от четири. През телескоп ще може да се видят дори червените облачни пояси около планетата. 

Ако в нощта на противостоянието има облаци, не бива да се отчайвате. Юпитер ще може да се гледа още няколко дни след това. Той ще изгрява заедно с пълната Луна и лесно ще може да бъде различен на тъмния небосвод. Умелите фотолюбители дори ще може да го заснемат в един кадър едновременно със земния спътник. 

Планетата ще бъде видима на нощното небе и през следващите няколко месеца, но постепенно блясъкът й ще отслабва и ще се скрива от небосклона все по-рано. 



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки