Шилета превземат закрита от Меглена Кунева елитна гимназия


Шилета превземат закрита от Меглена Кунева елитна гимназия
06 Април 2017, Четвъртък


Техникумът, създаден в Перник през 1959 г., преди години е едно от най-големите средни учебни заведения в Югозападна България

Автор: Дина Харизанова

„Минавах покрай техникум „Юрий Гагарин“, в която сградата съм завършила средното си образование, и ми стана тъжно! Жалко, че се затварят училища! В началото на двора прочетох надпис „Добре дошли!“, но на кого - на овцете ли? Там, където беше елитно училище, пълно с младежи, сега пасат кози и овце!!!“.

Това е написала във фейсбук групата „Снимай Перник“ Ирина Евлогиева. Тя е качила снимки, на които се вижда как в двора на емблематичното някога училище, наричано от местните ссвойски "Гагарин" или "Техникума", днес в редички пъплят шилета. 

Техникумът е създаден през 1959 г. и преди години е едно от най-големите средни учебни заведения в Югозападна България. Но постепенно, също като миньорския град, започва да запада и заради драстично намалелия брой на учениците сега вратите му са затворени завинаги.

От 309 ученици през 2013/2014 учебна година, на следващата в него се записват 268, а през учебната 2015/2016 г. гимназистите са едва 119. В анализа на Регионалния инспекторат по образованието се изтъква, че кадрите по професии „Монтьор на транспортна техника” и „Техник на компютърни системи”, които досега са се поготвяли в „Юрий Гагарин”, са единствени за община Перник. Но пък не са единствени за областта, защото такива специалисти потготвяли и радомирските Професионална гимназия по транспорт - също носеща името „Юрий Гагарин”, и Техническа професионална гимназия „Никола Й. Вапцаров”.

Това окончателно накланя везните в полза на закриването на училището, за което в крайна сметка издава заповед бившият вицeпpeмиep и миниcтъp нa oбpзoвaниeтo и нayĸaтa Meглeнa Kyнeвa.

Днес перничани таят надежда, че пустеещата сграда може да се превърне в център за обучение на медицински кадри. Засега обаче тя очевидно е далече от тази съдба и се изживява най-вече в ролята на... овцеферма. 



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки