Културен пътеводител: Какво предстои да видим това лято във Велико Търново


Културен пътеводител: Какво предстои да видим това лято във Велико Търново
04 Април 2017, Вторник


„Джазът пее на български“ и „Магията на кавала и на българския глас – от древността до модерния джаз“ са само част от богатата програма на старата столица

Автор: Силвия Горанова

Осем проекта ще получат финансиране от Община Велико Търново по програмата „Изкуство и култура”. Чрез нея всяка година местната власт насърчава творци и автори, работещи в различни сфери и жанрове, съобщават от пресцентъра на местната управа.

Отпуснатите средства ще бъдат в общ размер от 50 000 лева. Инициативите и събитията бяха одобрени след заседание на разширена комисия, председателствана от заместник-кмета на старата столица Ганчо Карабаджаков. Подадените проекти бяха общо 15 на брой. Средства от фонда за изкуство и култура ще получат идейните концепции, класирани на местата от първо до осмо.

Проектът „Арт Лято ‘2017”, дело на едноименната фондация, залага в програмата си музикални събития и арт-прояви от юни до септември. Тяхна арена ще бъдат откритата сцена и пространството край Художествената галерия „Борис Денев”

Минифестивал „Топ джаз в Старата столица” ще се проведе в два последователни дни през месец май. Инициативата на „Фабер” ЕООД се състои от две части – интерактивни мултижанрови концерти с лектория, наречени „Джазът пее на български“ и „Магията на кавала и на българския глас – от древността до модерния джаз“. И в двете части на проекта участват първокласни български творци.

Международен китарен фестивал ще зарадва почитателите на струнния инструмент през втората половина на юни. „GiutArt Festival Veliko Tarnovo” е дело на сдружение „Фюжън Уей”. В рамките на три последователни дни, в различни точки на старопрестолния град ще бъдат организирани майсторски класове, лекции, работилници и концерти, тематично разделени в различните стилове на китарата.
 
Триизмерни художествени произведения ще красят района на ХГ „Борис Денев” и паметника на Асеневци благодарение на арт-събитието „3D Street Painting Festival”. Проектът на организацията „Full – Spectra” ще стартира още този месец и ще продължи три месеца.

Изобразителното изкуство ще бъде интегрирано в градската среда и в началото на септември, а десет дни художници ще творят в различни части на Старата столица. Това предвижда проектът „Пространства - скулптурни обекти и пластика в екстериорна среда - В.Търново 2017“, създаден от регионалната структура на Съюза на българските художници.

Село Габровци отново ще бъде домакин на художествения пленер „Глобален номадски Арт проект Габровци”, организиран от сдружение „Дупини”. 17 международни артисти и 13 автори от България ще творят сред красивата природа в началото на юли. Нови скулптури ще обогатят крайградската местност Ксилифор, превърната в галерия с приказни герои – това залага проектът „Светът на приказките в скулптура” на ТД „Трапезица – 1902”. 

Финансиране по общинската програма „Изкуство и култура” получава и инициативата „48-Hours Tsarev Grad Film Challenge”. Целта й е по атрактивен начин да провокира производството на късометражни филми с дължина до 5 минути, промотиращи Велико Търново, културно-историческото наследство, културния и социалния живот, увличайки публики от млади и активни хора. 


В категории: Новини , Общини , Културен Десант , Туристически обекти , Старите столици

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки