Руснаците обичат да... вангуват. Какво значи това?


Руснаците обичат да... вангуват. Какво значи това?
03 Април 2017, Понеделник


Думата е една от най-популярните в руския жаргон и произлиза от името на баба Ванга

Автор: Дина Харизанова

Не е тайна, че прочутата българска пророчица баба Ванга е особено популярна в Русия. Преди време хит там стана руският сериал "Вангелия", заснет по биографията на Петричката врачка. 

В България обаче малцина имат представа колко колосална е славата, на която се радва нашата Касандра в руската страна. 

Покрай всичко, свързано с нея, което се посреща с широки обятия от братушките, истерията е стигнала до там, че широко е добила популярност в жаргонния речник една дума, образувана от името й - вангую. 

Тя се явява синоним на "пророкувам", "предсказвам", "гадая". Често из руската страна, а и в руските социални мрежи, се срещат изрази като "Вангую, что все выходные будет идти дождь" (Вангувам, че през почивните дни ще вали дъжд", "Вангую, они проиграют" (Вангувам, че ще загубят) и т.н.

Покрай това, думата се използва и с още едно, негативно, значение - тя се произнася, когато някой говори за нещо без каквито и да било доказателства. Например в израза: "Я не стану тут ванговать, ибо не знаю какая конкретно перед нами была поставлена задача" „Няма да седна да вангувам, тъй като не зная каква е конкретно поставената пред нас задача". 

Но и това не е всичко. В руския интернет се среща сайт, който се нарича vanguem.ru. Както може да се досетите, в него става дума за заклинания, поличби, тълкуване на сънища, мантри, молитви, амулети и талисмани. 

Та така с братушките. А вие вангувате ли?!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки