Румънизирани цигани натискат училищата в Добруджа да въвеждат часове по „майчин език“


Румънизирани цигани натискат училищата в Добруджа да въвеждат часове по „майчин език“
Румъния прилага двоен стандарт спрямо тези хора - в собствените си предели ги определя като цигани, а тези в България нарича "румънци"
31 Март 2017, Петък


Това е в угода на румънската държава, която не щади средства за целта и никога не е крила своите териториални претенции към Южна Добруджа, пише ни нашият читател Септимиу Михай

Автор: Силвия Горанова

"Казвам се Септимиу Михай, по произход съм румънец, но живея в България и обичам тази страна като втора родина. Пиша ви това писмо с тревога. Искам да ви обърна внимание за часовете по румънски, които от известно време се появиха в българските училища в Добруджа. Под предтекст, че това уж било в полза на „етническите румънци“ в България, каквито впрочем тук няма.“

Таза започва писмото си до Десант нашият читател, който се подписва с името  Септимиу Михай. Дори това да не е действителното му име и по някакви лични съображения да се подписва с псевдоним, въпросите, повдигнати от него будят тревога.

Михай твърди, че изучаването на румънски език засега е под формата на извънучебно обучение, но имало сериозен натиск от страна на северната ни съседка те да бъдат включени и в учебната програма в школата в Северна България.

«В България обаче няма етнически румънци. Това са власи, които представляват група от около 30-40 000 души, всичките с българско етническо самосъзнание, независимо, че са с майчин език румънски.

Има обаче и една друга група – от около 200 000 румъноезични цигани, т.нар. рудари, с подгрупите копанари, вретенари и т.н. Те са дошли от Влашко и Трансилвания. Във Варненско даже имат своя организация. Най-младите от тях не говорят и не знаят румънски», пише още Михай.

Независимо, че в Румъния тези хора не са на особено уважение, румънската държава нарича родените в България рудари свои поданици и от години прилага спрямо тях политика политика на румънизация, подобно на турцизацията в Южна България, осъществявана от правителството на Ердоган, добавя Михай.

Той предупреждава, че е важно за страната ни да не се огъва на външен натиск и да не допуска въвеждането на часове по румънски („майчин език“) в Добруджа, защото това е една от дългосрочните стъпки на румънската държава за „естествено“ придобиване на част от територията на България, казва още Михай.


В категории: Новини , Международна политика , Анализи , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Асан ахмедов
10.04.2017 14:54:30
3
2
Е българи стурско име съм ама съм българин .Добре знам Българската история .тези които ни командват сега и през турско бяха елита на нацията .Те снаведени главички приемаха исляма и никои без да ги натиска само и само да не плащат данъци . А не са умирали от глад.От север за територии натискат румънските цигани сърбите мачкат българщината гърците се преселват у нас по известни причини ,,македонците ,,крадат историята ни братя Българи стурско име съм не мога да госменя заради обкържениет си ,а може би е по добре защото така смоя скромен труд служа на родината си която обичам повече от маика си.Не знаете каква вълна се надига отюга спечелил или не доган има мерски планове заБългария обещава много средства на турците по бедните диарбекирски раьони да се заселеат по нашата територия местните неграмотни турци също си шушукат за пари от юга да помагат на ново дошлите .Отварят се турски фабрики и постоянно пълзат от долу новодошли .Многото турски партии са разработка на мит самите вождове много добре са финансирани но самите те не знаят че са временна разработка .Много от нашите пишман турци са много нахъскани и постянно мечтаят за някакво време което ще доиде .Смъка на много от моето обкържение се опитвам да ограмотявам но освен корана друго не четат ,не превденя на български има друг коран за неверниците какво да ги правят като доиде времето .Стази толерантност твърдия иван александар потурчи България заради Сара ,абаща и свенецианските ,,мъдреци ,,във варна даваха указания как да разцепи България .Братя не осъдим ли тези от началото на прехода до сега всеки следващ ще ръфа и продава родината ни. ВРЕМЕЕ БРАТЯ ТЪРСИ СЕ ВОДАЧ?....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки