Списание "Български фолклор" с русенско издание


Списание "Български фолклор" с русенско издание
30 Март 2017, Четвъртък


Темата на броя е: „Музеят: познание, интерпретация и съпреживяване“

Автор: Десант

Излезе от печат един „русенски“ брой на списание „Български фолклор, издание на БАН, а темата е „Музеят: познание, интерпретация и съпреживяване“, информират от РИМ-Русе.

Снимката на корицата е дело на проф. д-р Николай Ненов, директор на русенския музей. Тя е правена преди седем години и илюстрира как младите възприемат музея с помощта на мобилно устройство. Това е важна характеристика на рецепцията, с която музеите трябва да се съобразяват в съвременността.

Текстовете в списанието са на проф. Франсоа Руег от Швейцария, който преди месеци имаше лекция в Русе, на проф. Николай Ненов – за инициативите на музея във времето на Първи април, които изграждат диалог между музея и медиите (напр. последната „акция“ покана до представители на средствата за масова информация през 2016 г. в която на първи април в Екомузея гощаваха с рибена чорба – уж от аквариума).

Останалите публикации в този тематичен брой са на автори от Нов български университет, познати от проекта за Визуална антропология, в който участваха и седмина млади учени от русенския музей.

Изданието на БАН специално акцентира на музеите, като множество от примерите в статиите са обвързани и с дейността на русенския музей – както при доц. Соня Алексиева, добре позната на туристическия бранш, а като цяло проследяват съвременните тенденции в политиката за достъп до наследството


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки