Странни лупинги в американско-турските отношения


Странни лупинги в американско-турските отношения
29 Март 2017, Сряда


Както в Турция, така и в Русия и Сирия расте тревогата, че САЩ провежда политика на обособяване на етнорелигиозни анклави в Сирия и Ирак, която в крайна сметка ще доведе до обособяване на кюрдска автономия

Автор: Десант

На 30-ти март се очаква в Анкара да пристигне държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той ще има разговори със своя турски колега Чавушоглу и ще бъде приет от президента Ердоган.

До последния момент, обаче, точната дата на посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Турция можеше да претърпи промяна поради изключително натоварената му програма.

За първи път възможността за двустранен контакт на такова високо ниво беше обсъдена преди 1 седмица, когато във Вашингтон се проведе срещата на външните министри на държавите от антитерористичната коалиция, начело със САЩ.

Дори се появиха сериозни информации, че Рекс Тилърсън няма да вземе участие в първоначално планираната за 5ти и 6ти април среща в Брюксел на външните министри на страните от НАТО.

Поради тази причина въпросната среща беше изтеглена напред и ще се състои на 31-ви март тази година. В същото време циркулират слухове, че е възможно през първата половина на април американският държавен секретар да посети Москва, където за последно той беше преди 7 години в качеството си на президент на компанията „Ексон мобил“.

Всички анализатори са единодушни, че тема номер 1 на разговорите в Анкара ще бъде последното развитие на обстановката в Северна Сирия. Както в Турция, така и в Русия и Сирия расте тревогата, че САЩ провежда политика на обособяване на етно-религиозни анклави в Сирия и Ирак, която в крайна сметка ще доведе до обособяване на кюрдска автономия, въпреки че Вашингтон гласува през декември миналата година в подкрепа на резолюция 23-36 за Турция.

Последните съобщения за хода на военните действия източно от река Ефрат означават пълно заличаване на резултатите от операцията „Щита на Ефрат“.

Анкара ще поиска да разбере от Тилърсън какви са американските планове за превземането на град Рака и съдбата на кюрдските райони след превземането на сирийската столица на ислямския халифат.

Преди няколко дни в турското външно министерство беше извикан за обяснения временно управляващия руското посолство под предлог, че от територията на провинция Африн кюрдски терористи застреляли турски граничар.

Истинската причина за този ход на турската дипломация обаче, се крие в наблюдаващото се активно военно присъствие на руски специални части командоси, които открито подкрепят въоръженото опълчение на сирийските кюрди.

Подобна картина се наблюдава и източно от стратегическия пункт Менбич, където американски хеликоптери стоварват непрекъснато военно оборудване и боеприпаси за въоръжените формирования на сирийските кюрди.

Турските части, намиращи се в района на Ел баб са напълно блокирани на юг от сирийските правителствени войски, на запад от сирийските кюрди и подкрепящите ги руски десантчици и на изток от отлично подготвените и въоръжени отряди на сирийските демократични сили и американската бронетанкова техника.

Последните данни посочват, че подкрепяните от американската авиация сирийски кюрди настъпват решително към предградията на град Рака и водят боеве за превземането на летището Таб Ка.

При това положение всички задават въпроса каква ще бъде реакцията на 15- милионното кюрдски население в Югозиточен Анадол, където години наред се води кървава гражданска война.

Кюрдската национална кауза среща широка подкрепа в Западна Европа, където през последните дни десетки хиляди кюрдски емигранти проведоха внушителни протестни митинги срещу конституционния референдум.

Откритата подкрепа за техните искания дадоха местни депутати в Германия, Швейцария, Австрия и други, интелектуалци и правозащитници. Швейцарският посланик в Анкара беше повикан в турското външно министерство, където беше връчен протест заради плакат, появил се по време на кюрдска демонстрация в град Берн.
Източник: СКАТ


В категории: Новини , Международна политика , Анализи , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
29.03.2017 13:39:25
1
0
ZA NAS E IZKLJU4ITELNO OBEZPOKOITELNO NAMESATA NA TURTZIJA I RAZPROSTRANJAVANETO NA PAN TJURKIZMA V SASEDNITE NA TURTZIJA DARZAVI! A IDEITE ZA ,,VAZSTANOVJAVANE,,NA OSMANSKATA IMPERIJA NE NOSJAT NISHTO DOBRO I ZA SAMITE TURTZI!NO MOGAT DA PODPALJAT,,FITILA,,NA NOVA
UNISHTOZITELNA VOINA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки