Баница с лук и люти чушки на трапезата на Благовещение


Баница с лук и люти чушки на трапезата на Благовещение
25 Март 2017, Събота


По време на строгия 50-дневен великденски пост единствено на Благовещение и на Цветница се разрешава на трапезата да има риба

Автор: Силвия Горанова

По време на строгия 50-дневен великденски пост единствено на Благовещение и на Цветница се разрешава на трапезата да има риба, но само ако 25 март не влиза в Страстната седмица.

Тържествената трапеза за Благовещение е постна, но доста богата
- за пръв път се поднасят пресни зелени растения - лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека “нова кръв”.

Задължително се приготвя риба - печена или варена, което означава, че може да се хапват и всякакви морски дарове. На някои места в България има традиция да се варят речни раци.

Както на много от другите християнски празници, на Благовещение се правят различни питки, но освен тях на 25 март се приготвят и лучник и баници. Заедно с тези вкуснотии, на светлия пролетен празник може да се пие и вино.

Ето и няколко примерни рецепти, подходящи за Благовещение:

Македонска баница с лук и люти чушки

Продукти:
800 г брашно,
20 г мая,
10 г захар,
150 мл олио,
400 мл вода,
500 г лук,
3-4 люти чушки,
5 г червен пипер, чубрица, сол.

Начин на приготвяне:

Размитата в малко хладка вода мая се разбърква с малко от двойно пресятото брашно, захарта и малко вода. След двайсетина минути втасалата мая се изсипва в брашното. Посолява се, прибавя се вода и се омесва тесто, което се разделя на три части.

Оформят се три топки, които се намазват с олио, покриват се с кърпа и се оставят на топло за около половин час. След това се разточват две кори, намазват се с олио и се оставят една върху друга. От тях после се разточва една кора, в която ще се пече баницата, прави се по-голяма и се разстила в намазаната тава. Отгоре се разстила охладената плънка от задушения в малко олио и вода лук, нарязаните люти чушки, сол и чубрица.

От третата топка се разточва кора, с която се покрива плънката, като леко се надипля. Краищата на долната кора, която излиза извън тавата, се оформят като ръб и се притискат. Отгоре баницата се поръсва с останалото олио и се пече в умерена фурна до зачервяване.

Печена цяла риба върху лук

Продукти:
1 цяла риба (900 г.),
4 глави кромид лук,
3 скилидки чесън,
50 мл олио, магданоз,
1 лимон,
1 с. л. маргарин, сол, черен пипер, дафинов лист.

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства, измива се добре, леко се посолява и се наръсва отвън и отвътре с лимонов сок и черен пипер. След това се пълни със смес от половин глава ситно нарязан лук, ситно накълцан магданоз, маргарина и щипка настъргана лимонова кора.

От главата и перките с две ч. ч. подсолена вода се сварява бульон заедно с половин глава лук, няколко зърна черен пипер и парче дафинов лист. Бульонът се прецежда, без да се претрива.

Останалият лук, нарязан на филийки, се смесва със стрития в малко сол чесън и малко олио и се поставя на дъното на тавата, в която ще се пече рибата. Върху тази подложка се слага рибата, намазва се с олио, покрива се с фолио и се пече 5-6 минути, след което фолиото се отстранява.

Рибата отново се намазва с олио, пече се още 5 минути, обръща се, залива се с останалата мазнина и малко бульон и се пече още 10 минути при умерена фурна. След като стане готова, се изважда, поставя се в продълговата чиния и се гарнира с варени картофи, маслини, кисели краставички и лимонови резенчета. Сосът от печенето се разрежда с малко бульон, подправя се на вкус с черен пипер и лимон и се изсипва върху рибата.


В категории: Традиции , От кухнята на баба , Бит и култура , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки