Граничарят Михаил Цонков: Очаквам българската държавата да ни защити, както ние я защитихме


Граничарят Михаил Цонков: Очаквам българската държавата да ни защити, както ние я защитихме
21 Март 2017, Вторник


Днес бяха връчени обвинителните актове от съда в Турция на българите, спрели турски бракониери, навлезли в нарушение в нашите териториални води

Автор: Диана Славчева

При засилен медиен интерес днес в Бургаският районен съд бяха връчени обвинителните актове от турски съд на граничаря Михайл Цонков и неговите колеги по случая, разиграл се в нашите териториални води на 17 април 2008 г. Тогава при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, от служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите.

С окончателното определение на Военно-апелативен съд от 13 ноември 2009 г. граничарят и неговите колеги бяха напълно оправдани. Това бе потвърдено и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съгласно чието решение от 16 декември 2014 г. става въпрос за нещастен случай.

Страсбургските магистрати отхвърлиха като недопустима, поради явна необоснованост, жалбата на роднините на починалия турски рибар, загинал при опит на българските гранични полицаи да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море.  

На днешното заседание в Бургас съдия Георги Иванов предостави на бившите български граничари да решат сами дали да вземат обвинителните актове на турския съд срещу тях, което те направиха доброволно. Съдът даде срок от 7 дни те да се запознаят с обвиненията срещу тях и да организират защитата си.

Адвокат Росен Кожухаров помоли този срок да бъде по-дълъг, което магистратите уважиха. Така следващото заседание, на което Михаил Цонков и колегите му трябва да дадат обяснения, бе насрочено за 13 април от 10 ч.

Очаквам българската държавата да ни защити, както ние я защитихме“ - заяви след получаването на обвинителния акт Михаил Цонков.

Неговият адвокат Росен Кожухаров поясни, че предстои защитата да се запознае с турското законодателство и пунктовете, по които са обвинени подзащитниците й, и тогава адвокатите ще преценят дали българите ще дават обяснение.

„След като има внесен обвинителен акт пред компетентен турски съд, те вече се считат за подсъдими в Република Турция. Там има образувано наказателно производство и именно във връзка с него е и тази съдебна поръчка“.

Адвокат Кожухаров изтъкна, че все още не е наясно дали съгласно турското законодателство е допустимо образуване и водене на наказателно производство, след като по идентичните факти, т.е. по същия казус, вече има произнасяне на Европейския съд. „Аз лично не зная именно в светлината на решението на съда в Страсбург допустимо ли е, или не водене на наказателно производство в Република Турция“ - каза той.

На излизане от Съдебната палата Михаил Цонков и колегите му бяха посрещнати с ръкопляскания от няколкостотин души, събрали се на площада пред съда, за да изкажат подкрепата си за смелите българи.

„Десант“ ще продължи да следи развитието на случая.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
пенсионер
22.03.2017 06:13:00
7
0
Инцидента се случва на българска територия и е приключен от български съд. Граничарите са изпълнявали служебните си задължения и са пазели България. Не могат да бъдат съдени като частни лица. Ответник по делото е България и тя трябва да бъде представена от висш представител на българската власт / министър на вътрешните работи, министър на правосъдието или друг от такъв ранг /. Това е политически процес!
1
БЪЛГАРИН
21.03.2017 15:26:23
13
2
Адвокат Кожухаров изтъкна, че все още не е наясно дали съгласно турското законодателство е допустимо образуване и водене на наказателно производство - ГОСПОДИН АДВОКАТ . НИЕ НЕ ЖИВЕЕМ В ТУРЦИЯ И ТУКА В БЪЛГАРИЯ СЕ СПАЗВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки