Ще бъде ли разрешена отново употребата на опасни за пчелите пестициди?


Ще бъде ли разрешена отново употребата на опасни за пчелите пестициди?
21 Март 2017, Вторник


Около една трета от културите, които се използват за храна по света, зависят пряко от физическото опрашване от пчели

Автор: Десант

Вчера (20 март) се е провело заседание на Съвет по продукти за растителна защита към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), на което се е обсъдило предложение за разрешаване на употребата на опасни за пчелите пестициди - от класа на неоникотиноидите.

До този момент нямаме официална информация за решението, което е било взето, затова ви призоваваме също да се включите в призива ни за повече прозрачност в процеса на вземане на подобни решения, които имат ефект върху всички участници в хранителната ни система, съобщават от Екологичната организация „Грийнпийс“ в България.

Пчелите и другите опрашители играят ключова роля в производството на храната ни. Около една трета от културите, които се използват за храна по света, зависят пряко от физическото опрашване от пчели.

През 2013 г. Европейският съюз (ЕС) ограничи използването на 3 активни вещества от класа на неоникотиноидните пестициди, въз основа на високия риск, който те представляват за пчелите.

В ЕС бяха забранени третирането на семена от слънчоглед, царевица, рапица и пролетни зърнени култури, както и пръскането на привлекателни за пчелите култури преди и по време на цъфтеж.

Въпреки това, широка гама от приложения на тези препарати остават разрешени.

Оттогава все повече научни доказателства потвърждават вредата на тези активни вещества.

Преглед на литературата, извършен от Томас Ууд и Дейв Гулсън, от Университета в Съсекс през 2017 г., показва, че неоникотиноидните пестициди, включително имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, изострят здравословните проблеми на пчелите и допринасят за спадовете на диви пчели.

Прегледът прави анализ на нови данни от стотици проучвания и показва, че тези химикали не застрашават само пчелите, но и много други видове, включително и пеперуди, птици и водни насекоми, с възможни верижна реакция по хранителната верига.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Съвети за животновъдството , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки