Скандални тайни: ДАНС премълча кой е Ибрахим Тарaнджъ и защо е опасен за националната ни сигурност


Скандални тайни: ДАНС премълча кой е Ибрахим Тарaнджъ и защо е опасен за националната ни сигурност
20 Март 2017, Понеделник


През Таранджъ по длъжностна характеристика минават всички документи, свързани със специалните служби, разузнаването, гранични проблеми, специални операции, той подпомага силите за сигурност в Одрин и ги координира. Пита се, защо силите за сигурност са допуснали този човек да извършва подривната си дейност в България 

Автор: Десант

Ибрахим Тарaнджъ. Валийство Одрин, Главен секретар. Това в най-груб превод пише на визитката на открития в Шумен и експулсиран, в петък турски гражданин, когото със своя заповед директорът на ДАНС Димитър Георгиев обяви за опасен за националната сигурност и му забрани да стъпва през следващите 5 години у нас.

Като персонален служебен електронен адрес чужденецът е посочил ibrahim.taranci@icisleri.gov.tr. „Icisleri“ се превежда като министерство на вътрешните работи, а самата служба на Таранджъ може да се определи като специален секретариат на губернатора на Одрин.

Изгоненият може да мине за важна клечка и за да се стигне до изгонването му в ДАНС трябва да са имали сериозни причини, които засега ни спестяват.

Според неофициална информация роденият в Ерзурум Таранджъ, който е бивш зам.-директор и директор на дирекцията по образованието в Одрин през периода 2002 – 2010 година е работил против териториалната цялост на страната като е насаждал антибългарски настроения сред населението от смесените райони, а също така е агитирал местните да гласуват за една конкретна партия, за която се смята, че е близка до сегашното управление в Анкара.

49-годишният мъж е бил локализиран в Шуменско, бил се настанил дори в хотел по диагонал срещу прозорците на ДАНС. В петък след намаз в Томбул джамия е бил открит в района на джамията и отведен за разговор в ОДМВР.


В музея на транспорта в Русе до влака на султан Абдул Азис.

Оттам е бил откаран директно към турската граница. В същия ден ДАНС и прокуратурата съобщиха за още двама граждани на Република Турция с наложена забрана да влизат в страната за срок от 5 години.

Справка в сайта на одринското валийство сочи Ибрахим Таранджъ като началник на кабинета или началник на специалния секретариат на валията на Одрин. Изреждането на функциите, които изпълняват той и дирекцията му показва, че губернаторът е по-скоро политическо лице, а лостовете за взимане на решения, придвижване на информация и функциониране на самото валийство са съсредоточени във функциите, които изпълнява Таранджъ.

„Този човек е директор на отдел за връзки със специалните служби и службите за сигурност, гражданската отбрана и всичко, което касае одринското валийство. Той свежда на валията всички правителствени документи, касаещи сигурността, той се подписва и какво да излезе от валийството, контролира документо оборота. Всички събрания, митинги срещи минават през него, следи факсове, телефонни разговори, електронна кореспонденция.“ – обяснява източник, запознат с функционирането на институцията на валията в Турция.

През Таранджъ по длъжностна характеристика минават всички документи, свързани със специалните служби, разузнаването, гранични проблеми, специални операции, той подпомага силите за сигурност в областта и ги координира. Това не е извлечение от шпионски брошури, а публична информация, предоставена на обществеността от администрацията на валията.

През последните 10 години Ибрахим Таранджъ е бил чест посетител на България, идвал е по двустранни проекти, реализирани между валийството в Одрин и общини в Южна България. Те са отразявани публично, има и други, неотразявани визити в Североизточна България.


Ифтар за мюсюлмани от Поройно, Силистренско. След получаване на подаръците дарените позират с турското знаме. Службите твърдят, че Таранджъ е създавал антибългарски настроения в смесените райони.

През 2013 г. името му нашумява, когато е в делегация, дошла в Кърджали да отбелязва победата на Османската империя над Антантата през 1915-1916 година при Чанаккале - битка, към която България няма отношение, но в Турция се смята за най-голямата военна победа през Първата Световна война.

През последните години чрез Таранджъ структурите, които представя са поддържали активни контакти с гагаузите в Молдова, косоварите, кримските татари, българските турци и младежи с мюсюлмански корени от Румъния и Гърция.

В миналото в периода между 1996 и 2002 експулсираният турски гражданин е бил на служба в четвъртия по големина град на Узбекистан Андижан. През юли 2015 година Ибрахим Таранджъ е посетил Плевенската панорама и се е снимал пред едно от епичните писма.Към снимката Таранджъ е написал две изречения, предизвикващи размисъл: „Нашият Осман паша каза: Няма да напусна Плевен. Ние неговите внуци сега сме в Плевен (Ние неговите внуци сме плевналии)“.


В категории: Новини , Разследвания , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки