Тракийското дружество в Айтос отбеляза 120-годишен юбилей


Тракийското дружество в Айтос отбеляза 120-годишен юбилей
18 Март 2017, Събота


По този повод в града се състоя вълнуващо тържество

Автор: Димитър Ошавков – председател на ТД „1897 Петър Киприлов“

На 15 март жителите и гостите на Айтос съпреживяха вълнуващо тържество, посветено на 120-годишнината от учредяването на тракийско дружество в подбалканския град. Тук, в началото на ХХ век, живее един истински народен будител - учителят, свещеникът и революционерът Петър Димитров Киприлов, родом от с. Пирок, Лозенградско.

По този повод гост на тържеството бе тракийският поет от Варна - Иван Демиров.Любопитно е да се отбележи, че родителите на Иван Демиров са бежанци от Коево, Лозенградско - съседно село на родното  място на свещеник Киприлов. Патриотичният повик е вдъхновил народния поет да напише дузина стихове ,посветени на легендарния защитник на поробените българи в Странджа планина.           

Начало на тържественото честване с патриотичния марш "Край Босфора шум се вдига“ даде детската вокална група „Звънчета“ с ръководител Еожени  Агоп Герджикова - артист от Бургаската опера и учител в Средно училище „Никола Вапцаров“ в града.                                                   

Доклад за юбилейната 120 - годишнина от  учредяването на Тракийско дружество в Айтос изнесе Димитър Ошавков - председател на ТД „1897 Петър Киприлов".                                                                         
„Тракийското дружество в Айтос възниква в защита интересите на българите бежанци от Източна и Беломорска Тракия и от Мала Азия. Протоколът, подписан от 19 учредители, е изпратен на дружеството майка във.Варна, което го признава за свой член, считано от 1 януари 1897 г.

В бр.32 с.г. на в. „Странджа“ се съобщава,че на 26 януари 1897 г. в Айтос е учредено Тракийско младежко дружество, което приема името на варненското дружество  - "Странджа“.                                                                                                                                      

Бягството на българите от Източна Тракия и Мала Азия и заселването им в Айтоския край е драматично и се извършва на няколко бежански вълни. През 1920 г. в Айтос вече има настанени 300 бежански семейства  или общо над 1800 души от различни ограбени и опожарени селища в Източна Тракия и Мала Азия.

В душата на всеки измъчен бежанец непрекъснато е имало една мисъл – кога ще настъпи този ден,когато ще бъде настанен и оземлен, така че пак да се радва на своя собственост и на плодовете на своя труд.                  

Многобройни са свидетелствата за тежката участ на бежанците, намерили подслон при своите братя в България. Най-ярко свидетелство за „злодеянието на века“, както сполучливо е охарактеризирано от публициста Стоян Райчевски в предговора на преиздадената книга на проф.Любомир Милетич, е „Разорението на тракийските българи през 1913 г“.

През настоящата година „Библията на тракийските бежанци“, както я наричат тракийци, ще бъде издадена и на английски език,за да станат достояние на нашите приятели  от Европейския съюз кървавите деяния над българите от Тракия,Мала Азия и Македония" - се казва в доклада.                                                                                                                                                              
С истинско вдъхновение, в съпровод на акордеониста  Жеко Димов, Иван Демиров рецитира свои стихове от юбилейното издание „Тракийска летопис“на дружество „Капитан Петко Войвода“- Варна. Поетът бе възнаграден от тракийци с бурни аплодисменти.                             

Фолклорна група при айтоското тракийско дружество представи за пръв  път песента „Отецът“ по стихове на Иван Демиров  и музика Георги Германов, посветена на патрона на дружеството. Поетичен рецитал на малоазийския  клуб при Бургаското дружество трогна хората в залата.                                                                                     
                                                         
Тракийската поетеса Елена Великова със свои стихове поздрави тракийци от Айтос за юбилея.                                                                                                                                                                      
На тържеството присъстваха и правнучките на свещеник Киприлов - Елена Петрова и Величка Георгиева от Бургас – членове на тракийското дружество.                                                 

Празненството на айтоските тракийци завърши с концертна програма,поднесена професионално от фолклорен състав при Тракийско дружество „Екзарх Антим  I “ в Бургас, с ръководител Николинка Миндова.

Централното ръководство на СТДБ награди Тракийско дружество „1897 Петър Киприлов“със сребърен плакет „Капитан Петко Войвода“, по случай неговата 120-годишнината от учредяването му.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки