Кариера за камъни е напът да съсипе язовир "Сопот" край с. Голяма Желязна


Кариера за камъни е напът да съсипе язовир "Сопот" край с. Голяма Желязна
13 Март 2017, Понеделник


От Община Троян са депозирали писмен протест в РИОСВ - Плевен

Автор: Десант

От 2013 г. „Мат Кариери“ ЕООД подготвя инвестиционното си предложение за изграждане на кариера за камъни – пясъчници и мергели, в района на яз. „Сопот“, на обща площ от 384 дка в землищата на с. Голяма Желязна (община Троян) и с. Лесидрен (община Угърчин).

Местните жители обаче са категорично против това намерение. На общественото обсъждане те изгониха концесионерите, но продължават да се притесняват от реализирането на проекта.

Хората са категорични, че евентуалната бъдеща каменна кариера ще доведе до екологична катастрофа за района. Територията е в непосредствена близост до язовир „Сопот“ и дори част от нея попада в заливаемата площ на водоема.

Навлиза се и в обявената защитена зона „Васильовска планина“, в която обитават доста защитени видове птици, включени в приложението на Закона за биологичното разнообразие. Засягат се и терени на защитената зона „Натура 2000“, както и на Биосферния парк „Централен Балкан“.

Според инвестиционното предложение концесията за добив на строителни материали – пясъчник и мергели за производството и трошени фракции и ломен камък (от находище „Старата колиба“ в землището на с. Голяма Желязна), ще е за 35 години и за този твърде дълъг концесионен период се планира добив на 387 хил. куб. м от споменатите материали. За превозване на тези количества явно ще се използват общинските пътища, което ще доведе до сериозни щети

Отделно, язовир "Сопот" край с. Голяма Желязна е един от най-добрите у нас водоеми за риболовен туризъм и има огромен потенциал за развитие в тази посока. За всички е пределно ясно, че тези възможности ще бъдат съсипани и безвъзвратно загубени, ако каменната кариера в съседство бъде реализирана. Това означава и цялостно зачеркване на туристическия бизнес в района, който в момента върви нагоре и дава поминък на доста хора.

От Община Троян са депозирали писмен протест в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен. В документа се посочват сериозните екологични заплахи, които крие инвестиционният проект и се изисква от инспекцията становище за недопустимост на процедурата. Какво ще е решението на плевенската екоинспекция се очаква да стане ясно в близките дни.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки