Мечките в Централен Балкан се събуждат от зимен сън


Мечките в Централен Балкан се събуждат от зимен сън
Снимка: МОСВ
13 Март 2017, Понеделник


Според поверието, това трябва да стане около големия християнски празник Благовец, който се отбелязва на 25 март

Автор: Десант

Маркираните с GPS/GSM нашийници мечки Пламен и Андрей  са напуснали зимните си бърлоги, информират от екологичното министерство.

Първи оповести събуждането си Андрей, който е между пет и седемгодишен. Сигналът от неговия нашийник е получен на 26 февруари от района под резерват „Пеещи скали“ в Парка. Съобщението от тригодишния Пламен е от 4 март и е излъчено близо до резерват „Северен Джендем“.

Животните са маркирани с научна цел през 2016 г. С наближаването на зимата бе проследено тяхното придвижване в защитената територия, като последните сигнали от нашийниците им са поручени през ноември.

Ранобудните мечки на територията на Национален парк „Централен Балкан“ изпревариха големия християнски празник Благовец – 25 март, когато според поверието животните се пробуждат от зимен сън.

Пламен и Андрей не са единствените обитатели на парка, напуснали зимните си леговища. В края на февруари по време на мониторинг на нощни грабливи птици и кеклик, парковите служители са наблюдавали да щъка из горите събудена вече мечка с две едногодишни мечета.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки