Входът на Голямата базилика в Плиска вече има арка


Входът на Голямата базилика в Плиска вече има арка
Наскоро поставените арки на един от входовете на базиликата Снимка: НИМ
07 Март 2017, Вторник


Най-голямата църква в Европа до XV век, майка на всички църкви и на всички източноправославни храмове на Север и Запад от Плиска постепенно възвръща блясъка си

Автор: Силвия Горанова

Както вече беше съобщено от Националния исторически музей, веднага след разтопяване на снеговете, започнаха реставрационните работи в Голямата базилика на първата българска столица Плиска.

Най-голямата църква в Европа до XV век, майка на всички църкви и на всички източноправославни храмове на Север и Запад от Плиска
постепенно възвръща блясъка си, който й е дал нейният строител – българският цар Борис I и архиепископите на България Формоза и Николай в годините 865-875.

През изминалите само няколко дни бяха поставени арките над издигнатите още миналата година колони, а сега предстои укрепването на основите на храма с железобетонен пояс и строителството на някои съоръжения, крайно необходими за оформянето на църквата като християнски храм.

Тя действа като такъв от 2 май 2015 г., когато в нея патриарх  Неофит в съслужение с архиепископите на 13 православни църкви, отслужи тържествена литургия в памет на 1150- годишнината от покръстването на България в присъствието на президента на Република България, тогава г-н Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и Негово Величество Симеон Сакскобургготски.

Веднага след това последва вълна от сватби и кръщенета, извършвани в олтара на църквата. Натоварените с реставрацията на църквата мислят, че тези църковни тайнства могат да се ускорят като се изгради ротондата към свещения кладенец (аязмото) и така се осигури вода за необходимите църковни дейности и баптистерия (кръщелнята).

Кръщаващите там децата си, трябва да знаят, че в отлично запазеното басейнче са били кръстени българските царе Симеон Велики и Петър.


В категории: Новини , Археология , Старите столици

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
m
07.04.2017 02:57:55
0
0
Vyzstanovkata e krasiva,nadiavam se tezi ploski plo4i da ne padnat!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки