Входът на Голямата базилика в Плиска вече има арка


Входът на Голямата базилика в Плиска вече има арка
Наскоро поставените арки на един от входовете на базиликата Снимка: НИМ
07 Март 2017, Вторник


Най-голямата църква в Европа до XV век, майка на всички църкви и на всички източноправославни храмове на Север и Запад от Плиска постепенно възвръща блясъка си

Автор: Силвия Горанова

Както вече беше съобщено от Националния исторически музей, веднага след разтопяване на снеговете, започнаха реставрационните работи в Голямата базилика на първата българска столица Плиска.

Най-голямата църква в Европа до XV век, майка на всички църкви и на всички източноправославни храмове на Север и Запад от Плиска
постепенно възвръща блясъка си, който й е дал нейният строител – българският цар Борис I и архиепископите на България Формоза и Николай в годините 865-875.

През изминалите само няколко дни бяха поставени арките над издигнатите още миналата година колони, а сега предстои укрепването на основите на храма с железобетонен пояс и строителството на някои съоръжения, крайно необходими за оформянето на църквата като християнски храм.

Тя действа като такъв от 2 май 2015 г., когато в нея патриарх  Неофит в съслужение с архиепископите на 13 православни църкви, отслужи тържествена литургия в памет на 1150- годишнината от покръстването на България в присъствието на президента на Република България, тогава г-н Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и Негово Величество Симеон Сакскобургготски.

Веднага след това последва вълна от сватби и кръщенета, извършвани в олтара на църквата. Натоварените с реставрацията на църквата мислят, че тези църковни тайнства могат да се ускорят като се изгради ротондата към свещения кладенец (аязмото) и така се осигури вода за необходимите църковни дейности и баптистерия (кръщелнята).

Кръщаващите там децата си, трябва да знаят, че в отлично запазеното басейнче са били кръстени българските царе Симеон Велики и Петър.


В категории: Новини , Археология , Старите столици

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки