Феминистка разходка за Осми март


Феминистка разходка за Осми март
Снимка: Архив РИМ-Русе
06 Март 2017, Понеделник


Проявата се организира за втора поредна година от Регионален исторически музей-Русе

Автор: Десант

За втора поредна година организирана от Регионалния исторически музей в Русе феминистка разходка ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки. Поводът за проявата е Международният ден на жената – 8 март.

Желаещите да се включат в обиколката дами ще бъдат предвождани от Ренета Рошкева, уредник в Отдел „История на България XV-XIX век“ в РИМ – Русе.

Сладкодумният разказ за ролята на жените в развитието на обществото от втората половина на ХІХ до средата на ХХ век ще започне от сборния пункт край Къщата музей „Баба Тонка“ в 11 ч.

Групата ще спре на мястото, където е бил домът на Екатерина Каравелова, първа оглавила девическото училище/гимназия в Русе след Освобождението. Пред училище „Любен Каравелов“ участниците в разходката ще научат за съвременно звучащото и днес виждане за правата на жените на патрона на учебното заведение.

Училището по облекло „Недка Иван Лазарова“ (Стопанското училище) е ключова точка в обиколката. Неговото му е поставено от най-дълго съществувалото русенско женско дружество - „Добродетел“, развивало разностранна благотворителна и еманципаторска дейност.

Включилите се във феминистката разходка жени ще се запознаят и с ролята на Ана Винтер за основаването на немското училище в града.

Последната спирка на обиколката по „женските“ места в Русе ще бъде ПМГ „Баба Тонка“, където ще стане дума за приноса на русенските учителки за развитието на женското движение в България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки