Фермер отива на съд, злоупотребил с евросредства


Фермер отива на съд, злоупотребил с евросредства
01 Март 2017, Сряда


Антон М. от плевенското село Буковлък използвал отпуснатите му 24 446 лв. за лични нужди, а не за развиване на стопанството си

Автор: Силвия Горанова

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 46-годишен животновъд, използвал не по предназначение  получено финансиране от Европейски фондове.

Обвинението срещу Антон М. е за това, че през периода от 6 август 2009 г. до 3 юни 2012 г., в с. Буковлък, Плевенско, в качеството на бенефициент – земеделски производител по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“, използвал не по предназначение отпуснатата му финансова помощ. 

През 2007 г. Антон М. започнал да отглежда животни – свине, в дома си в Буковлък. Година по-късно той научил за съществуването на Мярка 112 на ДФЗ и възможностите, които тя дава за финансиране на млади фермери с безвъзмездна парична помощ. Решил да кандидатства по програмата, за да получи парично подпомагане като млад фермер.

На 12 ноември 2008 г. производителят подал Заявление за подпомагане по въпросната мярка, като в заявлението посочил, че е животновъд и отглежда 38 броя свине и приложил Бизнес план, съгласно който следвало да извърши инвестиция в стопанството си в размер на 13 500 лева за период от 3 години от сключването на договора.

След извършена проверка бил сключен договор  между обвиняемият и Държавен фонд „Земеделие“, като първото преведено  плащане било в размер на 24 446 лева, на 6 август 2009 г.  Още на следващия ден обвиняемият изтеглил 5000 лева, а ден по-късно – всичките пари от сметката в брой.

Парите похарчил за свои лични нужди и погасил предишни свои задължения, вместо да ги използва съгласно предвиденото в договора и бизнес плана.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Това не е единственият подобен случай. През 2015 г., след внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура Русе, двама братя от дунавския град бяха осъдени за използване на неверни сведения и документно престъпление при кандидатстване за финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Златко. И. получи наказание две години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 , НК изтърпяването на наложеното наказание е отложено за срок от четири години и глоба 2000 лв.

За същото деяние Йордан. И. Бе осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода, с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 1500 лева.

Двамата братя са осъдени да заплатят в полза на Държавата сумата от общо 48 892 лева – обезщетение за причинени имуществени вреди.


В категории: Новини , Разследвания , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки