Зоран Живкович: Сръбските власти покровителстват Цветан Василев


Зоран Живкович: Сръбските власти покровителстват Цветан Василев
27 Февруари 2017, Понеделник


Любовта на премиера Александър Вучич и президента Томислав Николич към българския банкер е доста съмнителна, казва бившият сръбски премиер

Автор: Силвия Горанова

Властите в Сърбия трябваше до два месеца да решат дали да екстрадират Цветан Василев в България, а вече две години те не го правят. Не изпълняват ангажиментите си към Интерпол, а причината е, че явно президентът и премиерът на страната ни го пазят от правосъдието.

Това изрази в интервю пред водещата Нина-Никол Хамилтън за предаването „Темида – цената на истината“ по телевизия Евроком бившият сръбски премиер Зоран Живкович.

В края на миналата година в парламента в Белград той зададе въпрос към правителството защо Сърбия не взема отношение по казуса „Василев“.

„Никога не съм имал желание да се намесвам в работата на българския съд. Той ще реши дали г-н Василев е виновен или не. На мен ми пречи това, че Сърбия не изпълнява своите международни ангажименти. Ако получите от Интерпол искане някой да бъде екстрадиран и, ако той не е политически преследван, то това искане трябва да бъде изпълнено.

Въпросът е защо Сърбия не прави това? Как е възможно Василев да е в много добри отношения с президента на Сърбия и с премиера на страната? Малко е необичайно, особено когато Интерпол го издирва“
, признава Живкович.

Той не вярва президентът и премиерът на Сърбия да таят някаква любов към Василев. „Очевидно имат любов към парите му, а това се нарича корупция. Като депутат мога да поставя въпроса за това към правителството, но не и към съда. Очевидно е, че съдът пропуска да изпълни задълженията си. Освен това, когато съдът вземе решение някой да бъде екстрадиран, министърът на правосъдието е този, който взема окончателното решение. Така е във всички страни“, казва Зоран Живкович.

Те просто го пазят. Иначе той би трябвало за два месеца да бъде върнат в България, а процедурата продължава вече две години. Той е част от приватизацията на една фабрика за стъкло в град Парачин, която е много съмнителна.

Не са платени пари за приватизацията, а и днес тази фабрика има над 30 млн. евро задължения – към доставчици на ток, към данъчните… Така че и тук има много мръсни неща
“, категоричен е Живкович.

Запитан за безработицата, корупцията, ниските доходи като основни проблеми на България и Сърбия, Живкович признава, че това е общ проблем и решението също е общо за двете страни.

„Ако решите въпроса с корупцията, проблемите с престъпниците, ако създадете добра атмосфера за бизнеса чрез закони, тогава ще има инвестиции – местни и чуждестранни. Тогава ще има повече работа, а и заплатите ще бъдат по-високи. Ако искате сериозни инвестиции, трябва да имате добро правосъдие, сериозни закони и минимум корупция. Така напредват държавите. Имаме и лоши, и добри примери на преход. Сърбия и България са лоши примери. Словакия, Чехия, Полша са добри примери. Нека се постараем и ние да станем добри примери“, зове Живкович.

Живкович не е много сигурен дали Сърбия е готова да стане член на ЕС, но и по малко по-различен начин вижда този процес.

„Всеизвестно е, че България и Румъния влязоха по краткия и лесен път. Сега е много по-трудно е за Сърбия и много по-тежко, отколкото за България и Румъния. Става дума за Косово, за границата на Сърбия. Но в интерес на Сърбия е възможно по-скоро да достигнем стандартите на ЕС. За мен това е по-важно от формалното членство. От друга страна, ако ги достигнем, естествено, че ще бъдем приети. Не виждам това да ни се случи през следващите година-две. През последните 7-8 години не беше направено много от наша страна, за да се приближим към тези стандарти“, смята Зоран Живкович.

„Най-добра е държавата, в която политиците се плашат от гражданите, а престъпниците от политиците. Това е съвършената държава“, казва бившият премиер на Сърбия.


В категории: Новини , Разследвания , Международна политика

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Дойчо
28.02.2017 06:46:30
0
0
Сърбите трябва да понесат някакви международни санкции. Как е възможно втора година да бавят екстрадирането на доказания престъпник и крадец Василев?
4
Вики
27.02.2017 18:51:23
0
0
С крадени пари мустакът си е купил спокойствие явно.
3
Мартин
27.02.2017 17:52:24
1
0
Истината е, че Сърбия укрива известен престъпник като Цветан Василев, който се издирва с червена бюлетина от Интерпол! Ако имахме министър-председател на място, а не пионка - щяхме да сезира ЕК и да искаме забрана за преговори със Сърбия за кандидат-член на ЕС, докато не върнат фараон Василев!
2
Стоян
27.02.2017 14:58:21
0
0
Покровителстват един доказан фараон и си подритват европейското бъдеще!
1
Иван
27.02.2017 12:08:35
0
0
Ай стига бе. Не може да бъде. Че то това си беше ясно от самото начало иначе до сега 100 пъти да го бяха екстрадирали, но явно с пари можеш да си купиш цялата държава в Сърбия.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки