Кои са етническите турци в България и има ли такива


Кои са етническите турци в България и има ли такива
Иконата, която розопчани подаряват на автора
23 Февруари 2017, Четвъртък


Разказ от първо лице за една икона, за дъбовете в гората и за българските имена в Родопите

Автор: Христо Христов, Правец

Много историци и изследователи доказват българските корени на така наречените турци. Историкът проф. Петър Петров и изследователят Никола Дамянов от историческия музей в Смолян в своите трудове също привеждат доказателства, че това са ислямизирани българи. 

В такава посока са и изказванията на академик Георги Марков. За това говорят и окончанията на имената им – „ –ов”  и” –ев”.

Едни от тях са ислямизирани по икономически причини още в началото на робството. Другите по-късно насилствено. Академик Антон Дончев с неговата книга „Време разделно” образно представя трагедията им по време на ислямизирането.

През 1950 г. постъпих като ученик в Горски техникум във Велинград. В прогимназията бяхме учили история и че е имало потурчване на българи, но не така задълбочено. Тук попаднах на една книга със заглавие „Пенджикът от Якоруда”. В нея се описваха жестокостите при насилственото ислямизиране на българите от този край. Бягството им и заселването им в непристъпните родопски гори. По-късно и там са ги намерили и потурчвали така, както е описано в книгата на Антон Дончев.

Оттогава в мен се е вселило едно чувство на преклонение и мъка по съдбата на тези нещастни хорица, по изключително трудния и превратен техен живот. Те не знаеха турски език, но битовият консерватизъм беше трайно вкоренен при тях и твърдо спазваха ислямските порядки.

Така се случи, че след 25 години постъпих на работа в Смолянския регион. Десет години преди това бяха възстановени имената на тези ислямизирани българи. За мен това беше огромно удоволетворение. Застанах твърдо зад гърба на тези хора и с каквото можех им помагах. Особено за постъпване в училища. Такава беше и държавната политика. С чувство на облекчение наблюдавах как се откъсваха от ислямските порядки. Честваха националните ни празници и играеха български хора.

Многобройни доказателства сочат, че след ислямизирането християнското население с всички средства се е стремило да пази християнските си атрибути и традиции. Това е ставало тайно, защото при най-малко съмнение, се разделяли с главите си.

На границата между Пловдивски, Кърджалийски и Смолянски окръзи има едно селце Три могили и около него малки селца и махали. Имената на тези хора бяха сменени по-късно – през 1983 г. Един ден с мой помощник – лесничей, тръгнахме към тези места, съхранили бита на хората от предните векове.

Като наближихме селото, видяхме говедар, който пасеше говедата. Помощникът ми каза, че това е Шабан, който сега се казва Шенко. Провикнах се приятелски: „Ееей, ти Шенко ли си?”. Той се приближи към - афектиран, зачервен и в упор ме попита: „Ееей, другар, видиш ли това дърво?” – и ми посочи един дъб. „Ееее, виждам го.” – отвърнах аз. „Какво е това дърво?” – запита ме той. Казах му, че не познавам дърветата, а Шенко поясни: „Това е дъб и ти не можеш да му речеш бук”.

„Брей, ти си много грамотен – познаваш дърветата” – на свой ред му рекох. „Познавам ги, я съм в гората израснал” – похвали се той. Тогава го запитах дали знае колко вида дъб има в гората, а Шенко ме погледна учудено. „В гората има осем вида дъб и ти не знаеш от кой вид си“. Шенко се смути и замълча,.

Аз продължих: „Ще те питам и нещо друго – как се казва кравата ти?“ – и той ми каза българско име. „Как се казва кравата на комшията ти?“ – пак каза българско име. „А кажи ми сега как ти си турчин, а кравата ти е с българско име?!“.

Шенко  замълча, но аз продължих: „Ти как смяташ, че дедите ти са турци и са живели тук на голия баир, а българите са живели край Пловдив на хубавата земя? Там са живели, но са ги прогонили по баирите. Ако могат да станат, ще ти откъснат главата. Я се погледни в огледалото – ти си рус със сини очи, приличаш на Васил Левски.”

Разделихме се по живо по здраво. След години бях ходил по този край и той като разбрал, че съм ходил, поръчал: „Кажете му, че помня какво сме говорили”. Вероятно е размишлявал.
В Златоградско жените като правят баница, слагат на дъното в тавата две пръчки на кръст, та да не загори баницата – обаче на кръст. В гробовете и най-вече в долния край на надгробните камъни често се намират кръстове.

При последната смяна на имената в Кърджалийско комисията отива при един старец над 90 години и му казват, че има постановление за смяна на имената. Неочаквано човекът казал, че не възразява, ама иска да го кръстят Благо. Запитали го защо е избрал това име. „Помня, че като малък ми казваха Благо”.

Пак там имало род, в който от поколение на поколение си предавали ковчеже със заръка да се отвори при най-големия зор. В случая зорът е, че им посягат на вярата, та отварят ковчежето. Намират вътре иконата на св. Богородица и други християнски атрибути.

Преди известно време разговарях с бивш учител в Кърджалийско. Разказа ми такъв случай: Събаряли стара къща на ислямско семейство. В източната стена намерили ниша, в която имало икона на св. Богородица, кандило и други християнски атрибути. Ядосал се мъжът, казал, че жена му е гяурка и я изгонил.

Майката на жената обаче заръчала да му кажат да провери източната страна на тяхната къща. Там мъжът намерил същите атрибути и се помирили. Така по различни начини българите са съхранявали българщината и християнската си вяра.

Сега в България, благодарение на продажни и примитивни български политици, беше регистрирана партията ДПС. Тази етническа противоконституционна партия мъти съзнанието на ислямизираните българи. Провежда протурска политика и подкрепя аспирациите на Турция срещу България и Балканите.

Когато Патриотичният фронт подкрепи признаването на арменския геноцид и Народното събрание го гласува, те напуснаха заседанието. Патриотичният фронт предложи да бъде признат геноцида на българския народ по време на турското робство и те пак напуснаха заседанието. Народното събрание така и не се произнесе по този въпрос. Сега пък има регистрирана и нова партия ДОСТ. Ръководи я Местан, който е изцяло протурски настроен и работи в интерес на Турция.

Някакви братя Юзеирови правят турски паметници в дворовете си. Беше направена чешма на терористите, взривили влака и други обекти. Ахмед Доган направи теке паметник на Ени хан Баба на връх Свобода. Турски разузнавачи с техника шестват необезпокоявани в България. Българските политици обичат да поставят над главите си портретите на Ботев и Левски. Но задават ли си въпроса Ботев и Левски биха ли приели знаме на българските турци?

Извиняват се за възродителния процес, а не искат да отворят документите по този процес. Ако ги отворят, ще видим на какви ужаси ще се натъкнат. Сега пък и знаме на българските турци...
Бих препоръчал на хората от ДПС и ДОСТ да проверят източните страни на старите си къщи и след това да целунат българското знаме, а Евгени Михайлов да понесе учреденото знаме.

Аз пък получих най-голямото си удовлетворение за пребиваването си в Родопите. На осемдесетгодишния ми юбилей родопчани ми подариха разкошна икона на Дева Мария (на снимката). Това е същността на българския род. Само който е българин, може да разбере този жест!

На нашите политици ще напомня завета на Юлиус Фучик – „Хора, бдете!”


В категории: Анализи , Бит и култура

13
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
13
Remzi Deliorman
18.08.2023 22:15:20
0
0
А бе дьрт скьсан ганьовски гащник, я да си е...беш майката!Дрипави сте и такива ще сте во веки веков!Добре,че сте на привьршване и тая земя няма повече да вони на вьрша и пак ще остане на нас,турците!
12
Българин
10.03.2021 11:00:16
0
0
Да, турците са ни мачкали 485 години, ние сме си виновни. Осеменявали, силно казано, 10% от живеещите в България говорят подобие на турски, който в Турция трудно го рабират. Тези които имат за своя историческа родина Турция (независимо от фактите, че и генетически и етнически са коренно различни от турците в южната ни съседка) да си хващат пътя натам, и по пътя да не забравят Одрин, Люлебургас, ген Вазов и най вече ДС и да не си мислят, че българите са свършили, има и ако се наложи ще хванем "тоягата", и жените и дъщерите ще са с нас. Към тези българи изповядващи исляма - уважение, всеки е свободен на кой бог да се моли. № 10 е прав пречистете душите си, да не хвръкнат главите Ви.
11
Хасан
03.01.2021 21:39:02
0
0
Глупава статия. Ние турците в България си знаем корените. Нашата историческа родина е Турция. А българите едва ли са чисти българи след като 5 века сме им осеменявали жените и дъщерите.
10
Горд 1923
15.12.2020 00:50:57
0
0
Не мога да разбера бъл.простащина.ние сме турци и се гордеем с това.жовеем в бг.спазваме закона работливи сме и скромни хора.като живеем в БГ.не значи че може да ни заповядате на кво вярваме и как се чувстваме.имената ни сменихте но душите никога.Вие българите сте много мързелив прост и завистлив народ.за туй винаги правите се на много отворени но сте най бедната държава в ЕС.Кво толкоз задълбавате турчин не турчин.Пречистете душите си от злоба бъдете хора.в света има две наций добри и лоши хора.
9
Един българин
03.06.2020 07:40:21
0
0
Названието "турчин" е въведено от Мустафа Кемал след извършения от него преврат и представлява сбирщина от какви ли не народности. Дядовците на тукашните мюсюлмани, включително и тези на Карадайъта и Мастанката, ако не са помохамеданчени християни, са дошли по тези земи много преди това. Така че със сигурност можем да кажем, че в България турци НЯМА.
8
БЪЛГАРИН
10.12.2018 12:19:51
5
1
Човек е такъв, какъвто се чувства! Кой си ти и за какъв се вземаш, та ще казваш на хората какви са? Това, разбира се беше позвобено при един друг режим, при който на българите по Места и Струма им беше казано, че са македонци, а циганите и турците, че са българи.
7
Васил Манолов
20.06.2018 13:00:45
3
0
Проблеми с турците няма да имаме, но с циганите не е така. Турците мразят циганите повече от нас. Ние не ги мразим, но не ги искаме да живеят с нас. Много са шумни (гирултаджии), псуват, бият се, КРАДАТ и правят необуздано деца, които искат ние да изхранваме. Има и работливи от тях, но не са образовани и това ще е основен проблем за в бъдеще. С турците ще имаме проблем ако трябва да избират С БЪЛГАРИЯ ИЛИ С ТУРЦИЯ. Тогава ще разберете "кроткия им характер". Според мен е грешка да пишем в личните карти, че всички сме българи. Ние нямаме защитни рецептори. Но докато го има ЕС проблемите ще са само с циганите.
6
Васил Манолов
20.06.2018 13:00:39
0
1
Проблеми с турците няма да имаме, но с циганите не е така. Турците мразят циганите повече от нас. Ние не ги мразим, но не ги искаме да живеят с нас. Много са шумни (гирултаджии), псуват, бият се, КРАДАТ и правят необуздано деца, които искат ние да изхранваме. Има и работливи от тях, но не са образовани и това ще е основен проблем за в бъдеще. С турците ще имаме проблем ако трябва да избират С БЪЛГАРИЯ ИЛИ С ТУРЦИЯ. Тогава ще разберете "кроткия им характер". Според мен е грешка да пишем в личните карти, че всички сме българи. Ние нямаме защитни рецептори. Но докато го има ЕС проблемите ще са само с циганите.
5
MUNCHO
24.02.2017 15:18:06
1
0
DO OBIKNOVEN BALGARIN:VOISKATA MINAVA,ZAVLADJAVA I SI ZAMINAVA!OSTAVJAT SAMO NJAKOI S GRUPA
VOINITZI DA UPRAVLAVAT.ZENITE SA SI V ANADOLA.OTDELNO OT TOVA OSHTE PRI STAPVANETO V EVROPA ,
ZAPO4VAT NA NABIRAT ,,ENI4ARI,,ZA POPALVANE NA GOLEMITE ZAGUBI .OBARNETE VNIMANIE ,4E ZAVLADJAVANETO NA BALGARIJA E PRODALZILO 60 GODINI.IZPOLZVALI SA I USLUGITE TAKA NARE4ENOTO-
VOINISHKO NASELENIE.OSOBENO V PLANINITE I PLANINSKITE PROXODI-RODOPITE,RILA,PIRIN,STARA PLANINA,KOETO SI E 4ISTO BALGARKO.,,OGROMNIJAT BROI TURZI,, E MIT!SAMATA OSMANSKA ARMIJA E
SASTAVENA OT KAKVI LI NE PLJA4KADZII OT TZELA AZIJA I AFRIKA/EGIPED,MAGREB/.
4
Обикновен българин
24.02.2017 10:49:46
0
0
С изв.за писм.грешка-а,може и по малка дае се чете.
3
Обикновен българин
24.02.2017 10:46:26
1
1
Турците с големи войски са завзели Източ.Родопи-Кърджалийско от 1364-1371 години.Перперикон-дн.Кърджали е бил разрушен след битка по проф.Д.Овчаров.Почти всички села са турски в оня край.С.И.Б-я.Али паша е завзел след сражения -1388 год.Свищов,Шумен,Разград и др.Доста българи в онзи край преди туй време се изселили във Влашко от глад и суша в България и турската около 30-хилядна армия ,а може и по мака дае била-завзела тези бълг.земи.Много са чистите турци в тези краища в нашата страна.Те си личат-мургави,смугли с особен физически вид на челото и скулите.На доста турци прабабите са били българки,които дедите на турците вземали насила от семействата им.Синеок или зеленоок турчин,а е възможно и бял по кожа турчин с черни очи да са с български ген в кръвта си.
2
MUNCHO
23.02.2017 13:19:47
3
0
OSVEN BEZSPORNITE ISTORI4ESKI FAKTI I ANTROPOLOGI4NI DANNI I D.N.K. ZA BALGARSKIJAT PROIZXOD
NA TEZI XORA,KATEGORI4NO GOVORJAT I VSI4KI DIPLOMATI I PATESHESVENITZI V OSMANSKATA IMPERIJA
V ONEZI VREMENA!KAKTO I NJAKOI OT SAMITE TURSKI UPRAVNITZI,KATO NAPRIMER IZVESNIJAT MIDXAT
PASHA/PO-KASNO I VEZIR NA IMPERIJATA/,,TE SA DETZA NA SASHTIJAT TOZI NAROD,,-KAZVA MIDXAT PASHA PRED VELIKATA MASONSKA LOZA,,VELIK ORIENT,, V PARIZ NA KOJATO E 4LEN.
1
Диков
23.02.2017 11:53:02
6
1
Време е да разширим кръгозора си. Не само по нашите земи, не само и на Балканите, а дори и в цялата територия на съвременна Турция, няма индивиди с повече от половин процент тюркско ДНК. Явно да си "турчин", е въпрос на самосъзнание, а не на кръв. Пък и клинът, който им е набит, демек за самосъзнание, е толкова дебел и чепат, че няма избиване.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки