Биологичното земеделие в България: как приказката продължава?


22 Февруари 2017, Сряда


Конференция ще обсъжда предизвикателствата пред биологичното земеделие в България и Европа

Автор: Силвия Горанова

Международна конференция „Биологичното земеделие в България: как приказката продължава?“ ще обсъжда важни въпроси на развитието на сектура у нас нас 23 февруари в Пловдив.

„През последните години биологичното производство и в Европа, и в България се развива изключително динамично. България влезе във фокуса на световните доклади с огромен ръст на сертифицираните площи за тази дейност – увеличение от 59% през 2015 г. ни нареди на трето място в Европа.

По брой на сертифицирани пчелни семейства през 2014 г. страната бе първа в света, а през 2015 г. – трета (след Бразилия и Италия)“, споделя управителят на БИОСЕЛЕНА д-р Стоилко Апостолов.



Фондацията е организатор на конференцията, със съдействието на Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие“ и Българска Асоциация Биопродукти.

„Биологичните фермери получават подпомагане по няколко мерки от Програмата за развитие на селските райони. Но в края на 2016 година се прокраднаха първите съобщения, че парите по Мярка 11 свършват.  Сега вече е почти сигурно, че средствата са договорирани и пари за нови кандидати от 2017 г. няма. И тук идва критичният момент – какво да се прави? Отговорно и държавническо би било да се преразгледат секторите, които ще се подпомагат по Мярка 11, да се спре безполезната подкрепа, да фокусираме така помощта, че след две-три години на българската трапеза да има всички храни в био качество“, казва още д-р Апостолов.

Дали има политическа воля за това, дали секторът е готов за такива промени?

Това е една от темите, които ще бъдат обсъждани на конференцията, която ще се проведе на 23 февруари от 13,30 до 17,00 часа на АГРА 2017 (Международен панаир – Пловдив, зала „България“).

Достъпът до конференцията е свободен, не е необходима предварителна регистрация. Лектори ще бъдат представители на Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие“, на IFOAM (Международната федерация на движенията за биологично земеделие) и Българска Асоциация Биопродукти.

Ще бъдат още и други въпроси:      
• Докъде стигнаха страните – членки в договарянето на новият регламент за биологично производство в ЕС (информация от Брюксел);
• Как напредва разработването на Българския план за действие за развитие на биологичното производство 2016-2020;
• Каква финансова подкрепа е получил секторът в последните години по ПРСР;
• Какви са промените в законодателството и контрола от страна да държавата.


Ще бъде представена и европейска платформа за обмен на знания и опит при био производство на полски култури, създадена в рамките на проект OK-Net Arable, по който работи от българска страна работи и БИОСЕЛЕНА.

Информация за биологичното земеделие и за проектите на фондацията ще бъде представена на щанда й №55 в Палата 11, където са изложенията Винария и Фудтех.

В петте дни на АГРА на щанда ще бъдат предлагани фермерски храни от Балкана, произведени с подкрепата на българо-швейцарския проект “За Балкана и хората“ – сирене и кисело мляко от редки породи, биологичен мед, яйца, месо. Ще бъдат организирани дегустации и кулинарни изненади.



В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки