Нови продукти и технологии представят наши учени на „Агра – 2017“


Нови продукти и технологии представят наши учени на „Агра – 2017“
Снимката е илюстративна
16 Февруари 2017, Четвъртък


Иновациите ще участват в конкурса за иновации, който ще се проведе в рамките на форума

Автор: Десант

За първи път в България ще бъде показана иновативна технология за биологично производство на малини, дело на учените от Института по земеделие в Кюстендил. Тя  намалява пръсканията с биофунгициди и инсектициди и спомага за цялостното опазване на насажденията. Получава се висококачествена биологична продукция, полезна за здравето на хората и с висока норма на рентабилност - 234%, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Новата технология ще бъде демонстрирана на международното изложение „Агра – 2017“, което ще се проведе от 22 до 26 февруари тази година в Международния панаир в Пловдив.

В конкурса за иновации, който ще се проведе в рамките на форума, ще се включи и иновационният продукт „Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“, който е разработка на учените от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Инстантното брашно е богато на влакнини и съдържа значително количество антиоксиданти, които подобряват хранителната му стойност. То е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок. 

Институтът по земеделие в Карнобат пък ще се представи със зимен пивоварен сорт ечемик „Ахил“, който е признат през 2015 г. и е райониран за цялата страна. Неговите предимствата се крият във високата му продуктивност и много добро качество на зърното, в съчетание с устойчивост на биотични и абиотични фактори.

Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово ще участва в конкурса с два нови сорта пшеница, признати през 2016 г. Първият е високодобивният и устойчив на болести сорт „Гинра“, а вторият е „Невена“.

Технология за размножаване на пауловния  в култивационно съоръжение е друга новост на ССА, дело на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Никола Пушкаров“ в София. Чрез използване на съвременните генни и тъканни методи са постигнати изключителни успехи при създаване на растителните видове.

Учените от Института по животновъдни науки в Костинброд пък са създали многофункционална пчелна пита. Тя дава възможност за ускоряване и облекчаване на няколко технологични процеси в пчеларството по принципно различен от досегашните  начини способ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки