Валери Симеонов: Държавата трябва да откаже да съдейства за предаването на Михаил Цонков на турски съд


Валери Симеонов: Държавата трябва да откаже да съдейства за предаването на Михаил Цонков на турски съд
10 Февруари 2017, Петък


Според лидера на НФСБ в случая не става въпрос за юридическо основателно дирене, а за провокация

Автор: Десант

На среща днес в Министерството на външните работи лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоя пред служебния министър Ради Найденов българската страна да изрази своята позиция срещу искането на турския наказателен съд в Къркларели за започване на процес срещу българския граничен полицай Михаил Цонков и неговите колеги, които също получиха призовки.

„Ще поискаме и от министър-председателя Огнян Герджиков, и от Министерство на правосъдието категорично да откажат да съдействат за предаването на доблестни български граждани на несправедливия турски съд“, заяви още Валери Симеонов.

По думите му, в случая не става въпрос за юридическо основателно дирене, а за провокация. „Не може да искат да съдят в Турция български гражданин, който е изпълнил своите задължения като граничен полицай в защита на границата на България!“, категоричен бе лидерът на НФСБ.

По думите му, във външно министерство досега не са имали информация за случая с връчването на призовките на Михаил Цонков, но са обещали да проучат възможностите за връчване на протестна нота.

Случаят "Михаил Цонков"

През лятото на 2008 г. срещу българския граничар Михаил Цонков е предявено обвинение за това, че е убил човек по непредпазливост.  Това става на 17 април 2008 г. при опит да задържи турски бракониери на калкан, навлезли в териториалните води на България, близо до Резово. По време на яростния отпор от страна на нарушителите от оръжието на Цонков е произведен изстрел, който ранява смъртоносно единия от рибарите и малко по-късно той почива на път за болницата.

Процесът срещу граничаря протича на фона на опити за вмешателство в съдебната ни система от страна на Анкара и предизвиква мощна вълна на гражданско недоволство. В страната бяха организирани протестни демонстрации и митинги под надслов „Да защитим граничар Михаил Цонков!“.

Най-последователната кампания в негова защита провежда родолюбивата телевизия СКАТ, чиито репортери и оператори не спират да отстояват тази кауза, като е инициирана подписка в подкрепа на достойния наш сънародник.

Година и половина по-късно, на 13 ноември 2009 г. ВАС окончателно прекратява наказателното производство. Въпреки безспорните доказателства, че бракониерите са засечени по време на промишлен улов без разрешение в наши води и проведените два следствени експеримента, които изясняват как точно се е стигнало до фаталния изстрел, щастливата за Цонков развръзка става факт най-вече благодарение на силния обществен натиск.Момент от следствения експеримент, който беше провеждан два пъти и все беше в полза на екипа, превзел лодката на абордаж (Цонков е с картечен пистолет). Резултатите от първия бяха обжалвани от роднините на починалия бракониер Елчън Ерджан

В крайна сметка в мотивите на съда изрично се посочва, че основната вина за възникването на опасната ситуация в българската акватория е на пострадалия турчин. Магистратите не изключват възможността нарушаването на държавната ни граница от негова страна да се дължи на грешка или заблуда къде се намира лодката му. Но са категорични, че „при всички случаи той е имал задължение да се подчини на разпорежданията на граничните полицаи, които несъмнено е възприел като такива, видно от лодката и униформите им“.

Оневиняването на граничаря през 2009 г. доказа, че в България има гражданско общество, което може да бъде по-силно и от държавните институции, често подлагани на политически или международен натиск.

Това не е първата подобна кауза на телевизия СКАТ.

Случаят с моряците от кораба "Ина"

Когато през юни 2011 г.  в Гърция  бе задържани шестима български моряци от кораба „Ина“, държавата ни не предприема никакви действия да помогне на своите поданици. Грижа за тяхната съдба не прояви и корабособственикът Георги Мишков.

Единствено телевизия СКАТ, която плати гаранцията на сънародниците ни, за да бъдат пуснати под домашен арест, се противопостави на опитите случаят да бъде скрит от широката общественост.

Впоследствие медията плати и адвокатската защита на бедстващите българи, като ги снабдяваше също и с храна и медикаменти.

В крайна сметка моряците бяха оправдани от гръцкия съд и се прибраха свободни в родината си, като голяма роля за това изиграха и положените от  СКАТ усилия.

Случаят с полицая от Бояджик

Телевизията инициира и подписка в защита на полицая Митко Чавдаров от ямболското село Бояджик, който бе подложен на съдебно преследване, след като се бе опитал да защити честта на националния ни флаг от опитите на няколко цигани да го разкъсат. Благодарение на застъпничеството на обществото,  съдът оправда служителя на реда, задържал поругателите на българското знаме.

Междувременно, в защита на граничаря Цонков и неговото ново пълно оневиняване, във „Фейсбук“ още вчера, 9 февруари, когато му бе връчена призовката за делото в Турция, бе сформирана група „Долу ръцете от граничар Михаил Цонков“. За по-малко от 24 часа тя събра близо 3000 последователи.В същото време от българското Министерството на правосъдието припомниха, че Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)-Страсбург вече има решение по делото „Дерия Ерджан и други срещу България”, което е от 16 декември 2014 г. 

Тогава съдебен състав на ЕСПЧ единодушно обявява за недопустима, поради явна необоснованост, жалбата на роднините на починалия турски рибар при опит на българските гранични полицаи да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море.

„Съдът приема, че случаят касае настъпването на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие, и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие“ - категорични са страсбургските магистрати.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
избори
12.02.2017 09:43:19
0
0
Основните пунктове в програмата на Льо Пен:
1.Референдум за членството в ЕС.
2.Възстановяване на френския франк.
3. Край на Шенгенската зона.
4. Край на миграцията и бежанците.
5. Обществени поръчки, възложени само на френски фирми.
6. Международни търговски споразумения трябва да бъдат анулирани.
7. Данъкът върху доходите на лицата с ниски доходи да бъде намален с 10%.
8. Облекчаване на разходите около заплатите в малкия бизнес.
9. Възрастта за пенсиониране да бъде намалена от 62 години на 60 години.
10. Независими от дохода детски помощи.
11. Намаляване на разходите за газ и електроенергия с 5%.
12. Поддържане на работна седмица от 35 часа.
13. Работодателите трябва да плащат 10% данък върху заплатите на чужденците.
14. Безплатното образование да бъде само за французите.
15. Незаконните имигранти трябва да бъдат лишени от безплатно здравеопазване.
16. Имигранти без документи нямат шанс на статут за законно пребиваване.
17. За убежище да може да се кандидатства само във френските консулства в чужбина.
18. Френско гражданство да не се основава единствено върху раждането във Франция.
19. Увеличаване на полицаите по места с 15,000.
20. Изграждане на нови затвори с капацитет за 40 000 затворници.
21. Осъдените чужденци незабавно да се депортират.
22. Всички чужденци, които са свързани с ислямизма, да бъдат под контрола на тайните служби.
23. Всички радикални джамии да бъдат затворени.
24. Оттегляне от НАТО.
Точките 2 и 3 са неприложими за България. За нас по-скоро е отказ от влизане в еврозоната (за да не плащаме дълговетет на Гърция) и Шенген - да ни набутат мигранти. Точка 15 е специфична за Франция. Подчертаните точки могат едно към едно да се пренесат за България.
1
ЛИЛИ
10.02.2017 22:20:42
1
0
ЗАБРАВИХТЕ ПЕТКО ЛИСИЧКОВ.ЛИЧНО СЕ ПОДПИСАХ ЗА ОНЕВИНЯВАНЕТО МУ .ОБВИНЯЕМ БЕШЕ З А УБИЙСТВОТО НА РИЖАТА ПРИ САМООТБРАНА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки