Ще върнат ли оброчния кръст на старото му място в "Лозенец"


Ще върнат ли оброчния кръст на старото му място в "Лозенец"
Снимка: Topnovini.bg
07 Февруари 2017, Вторник


В момента каменният символ се намира в двора на столичния храм "Преображение Господне"

Автор: Десант

Общинската комисия по опазване на околната среда отложи за следващо заседание казуса за преместването на каменния оброчен кръст в местността "Кръста" в кв. Лозенец, където първоначално е бил поставен, съобщава topnovini.bg. Причината за отлагането е неизяснената собственост на този стар символ на София, както и неяснотата за статута му на паметник на културата.

Кметът на Лозенец Любомир Дреков предлага на столичните общинари да одобрят оброчният кръст да бъде преместен в триъгълника между бул. Черни връх, бул. Джеймс Баучър и ул. Златен рог, в непосредствена близост до новия храм "Св. вмч. Мина". Така по думите му, символът ще бъде спасен от поругаване. Дреков има предвид кражбата на светинята през 2011 г., когато е бил до сградата на "Кинтекс".

Успоредно с процедурата по поставянето й на новото място, ще се движи и процедурата по обявяване на оброчния символ за паметник на културата.

В момента каменният символ се намира в двора на храм "Преображение Господне".

В сайта на Светия синод за него пише, че се е намирал на най-високото място в Лозенец, до пътя за Драгалевци, и се виждал отдалече. "Счита се, че каменният кръст е първият за София и първият за България мемориален паметник, издигнат в знак на признателност към руските освободители.

Неговото преместване на три пъти в североизточна посока и един път на запад било с цел да бъде запазен от увреждания. До началото на 2005 г. Кръстът е без статут на паметник на културата, а историята му е обезличена и забравена. През месец март същата година Националният съвет за опазване на паметниците на културата (НСОПК) към Министерството на културата решава той да бъде деклариран като исторически паметник на културата с титул „Оброчен кръст”, местност Кръста, кв. „Лозенец”, София с предварителна категория „Местно значение”.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки