„Любовта е златен сън“ събира вазовите интимни писма и любовна лирика


„Любовта е златен сън“ събира вазовите интимни писма и любовна лирика
07 Февруари 2017, Вторник


Документираните в писма романтични събития от живота на Патриарха на българската литература правят премиера на 9 февруари

Автор: Десант

Националният литературен музей отваря врати на къща музей „Иван Вазов“ за премиера на интригуващото и познавателно издание „Любовта е златен сън“, събрало интимни писма и любовна лирика на Патриарха на българската литература.

На 9 февруари 2017 г. от 18 ч. на ул. „Иван Вазов“ 10 в столицата ще бъде официалната премиера на книгата, която представя най-характерните за поета любовни стихове и документирани в писма романтични събития от живота му.

Гостите на музея ще се потопят в атмосферата на интимния му живот и посредством снимки на Евгения Марс, сватбената му фотография с Атина Болярска, ръкописи, писма, шаржове и вещи на самия творец.

Коментарите към стиховете обясняват любопитни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на твореца, но и за неговия характер.

За да бъде правилно разбран, интимният свят на Вазов е обяснен на фона на промените, които настъпват в българското общество и в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX век – времето, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща изданието и в оригинална хроника на този период, допълват от Националния литературен музей.

Книгата „Любовта е златен сън“ е спечелила конкурс на Министерството на културата. Съставител и автор на коментарите е Людмила Габровска, художник е Ралица Денчева. Антологията излиза в поредица, която представя интимната лирика и неизвестни факти от живота и любовта на големите български поети (Яворов, Дебелянов, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Елисавета Багряна и Дора Габе, Пенчо Славейков и Мара Белчева), които издателство "Персей" поднася  в изящни издания с луксозна, твърда подвързия и цветни илюстрации.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки