Сорос налива нови милиарди за циганите


Сорос налива нови милиарди за циганите
03 Февруари 2017, Петък


"Отворено общество" събира до 15 март предложения за проекти на НПО-та, без лимит за финансирането им

Автор: Диана Славчева

Фондацията „Отворено общество“ на Джордж Сорос набира до 15 март предложения от европейски НПО-та за проекти, насочени към подобряване на социалното положение на циганите в Европейския съюз.

Милиардерът няма да се цигани за парите – поканата му за разработването на грантовете не поставя никакви ограничения върху размера на финансовата подкрепа на проектните инициативи.

Настоящата покана не поставя никакви ограничения върху размера на бюджета за даден проект.
И всичкото това щедро пилеене на пари става на фона на твърде лошите резултати на фондацията му, която загуби 3,5% от активите си, след като 86-годишният спекулант отново пое лично управлението й и започна самостоятелно да взима инвестиционните решения.

Това не му пречи обаче да заяви, че ще подкрепи всякакви инициативи, водещи до структурни преобразования, които ще подобрят положението на ромите, ще повишат отговорността на държавните органи, ще усъвършенстват процесите на взимане на решения и предоставяне на държавни услуги, а също така сще съдействат за защита на правата и свободите на циганите.

В описанието на грантовата схема на „Отворено общество“ се отбелязва, че отговорността за защитата на правата нациганите в Евросъюза носят националните правителства и именно затова е необходимо независимите организации да контролират тяхната дейност!



Страница в официалния сайт на "Отворено общество", където са обявени грантовете за правата и интеграцията на ромите

Къде ще отидат пачките

Представените от НПО-тата проекти ще бъдат разглеждани от служителите на подразделението на фондацията, борещо се срещу дискриминацията на циганите в Европа – Roma Initiatives Office. Неговото седалище е в Унгария – една от страните, където ще бъдат реализирани проектите, финансирани от „Отворено общество“.

Другите държави, в които се планира Програмата за ромски инициативи на Сорос приоритетно да разпредели по-голямата част от своите ресурси, са България, Чехия, Македония, Румъния, Сърбия и Словакия. Пари ще има и за Италия и Испания, където също се намират доста големи цигански диаспори.

По данни на Европейската комисия у нас живеят около 750 хиляди роми, което представлява 10% от населението. Почти толкова са циганите в Испания и Унгария, в Словакия са около половин милион, а най-много са в Румъния, където те наброяват 1,8 милиона човека.

Рогът на изобилието

След като през 2010 г. тогавашният френски президент Никола Саркози закри над 200 цигански лагера на френска територия и екстрадира около 1000 нелегални техни обитатели обратно към Румъния и България, Еврокомисията разработи Стратегия за интеграцията на циганите в ЕС и задели пари за изпълнението й.

Така, по решение на еврокомисарите, редица страни от ЕС получиха крупни суми, които да вложат в борбата с безработицата и бедността, социалните придобивки и достъп до образованието на циганите, като реформите обхващат периода от 2014 до 2020 г.

Италия получи от тези траншове 32 милиарда евро, Испания – 28 милиарда, Румъния – 23 милиарда, Словакия – почти 14 млрд, а България – едва 7 милиарда евро.

Какво поиска ЕК срещу парите си

До 2020 г. Испания трябва да повиши с 60% трудовата заетост на циганите, като обърне внимание най-вече на устройването на работа на ромските жени.

За тези шест години властите в Румъния следва да се погрижат циганите да получат висше образование, като им се заделят места в държавните университети.

Очаква се също така европейските правителства да предоставят на ромите медицински застраховки, жилища и достъп до средно образование. А за борба с дискриминацията се предвижда да бъдат привлечени църквата и медиите.

Но от „Отворено общество“ недоволстват, че въпреки предоставените от ЕС финансови ресурси за интеграция на ромите, повечето нови държави- членки не са в състояние ефективно да усвояват тези структурни фондове. Голяма роля за това там играело липсата на политическа воля,  предразсъдъците и негативните нагласи към ромите.

Отчита се, че и в „старите” страни членки на Евросъюза публичната администрация също не е постигнала по-големи резултати. Даден е пример как в Италия и Франция, европейските и национални фондове са използвани за „отделяне на ромите в лагери“.

От фондацията на Сорос иначе са доволни, че финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. представя нова възможност за интеграцията на циганите, като за това отново са предоставени значителни средства, към които сега се добавят и тези, които щедро ще раздаде „Отворено общество“. Така че по мнението на соросоидите, правителствата вече няма да имат основание да твърдят, че няма финансиране за изпълнение на техните ангажименти.

Апропо, застъпниците на циганите успешно постигат международна и национална ангажираност с ромската проблематика. Освен Европейският съюз, на това хоро са се хванали и много други световни обединения като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съветът на Европа, много агенции на Организацията на обединените нации и различни двустранни и частни донори, които наливат несметни пари в интеграцията на ромите. Тази кауза е намерила нашироко присъствие както в тяхната политика, така и във финансовите им разчети.

Просто бизнес

Не е тайна, че зад хуманните инициативи на „Отворено общество“ всъщност стоят доста комерсиални подбуди. Програмата на Сорос за оказване на „помощ“ на европейските цигани, по думите на политолога американист Арег Галстян, цитиран от RT, е още един повод, за да лобира милиардера за своите бизнес интереси в страните от ЕС.

„Той има сериозен бизнес в Евросъюза – регистрираните там негови фондации са повече, отколкото в САЩ и Канада, и затова за него е важно да контролира държавното управление в Европа. И най-често програмите, чрез които му се отдава възможност да влияе на правитествата, са свързани със защита на правата на национални, религиозни и сексуални малцинства“ – категоричен е експертът.

По думите на Галстян, Джордж Сорос е известен с възможностите си да манипулира правителствата. Само един пример – закона за легализация на еднополовите бракове бе внедрен в европейските парламенти от фондация „Отворено общество“.

Експертът припомня пред RT, че Сорос успя за „узакони“ гей браковете дори в Италия, независимо от съпротивата на католиците и Ватикана. Законът бе гласуван и в Ирландия, считана до неотдавна за бастион на християнството на Стария континент.

Приоритетни насоки

В насоките за кандидатстване на сегашните грантове на „Отворено общество“ се отбелязва, че „прекомерното разчитане на традиционните методи за застъпничество като срещи, писане на обобщен доклад, препоръки и провеждане на конференции също се оказаха недостатъчни да повлияят на хората, които вземат важни решения относно разпределянето и управлението на ресурсите за интеграция на ромите“.

Затова е посочено към кои приоритетни области в политиката трябва да бъдат обърнати идейните проекти, за които сега ще се дават пари. Например към изборите с акцент върху защита на гласоподавателя, или пък за прекратяване на антициганските настроения и дискриминация.

Специално за тази цел концепциите трябва да включват „увеличаване на публичното финансиране за основни правни услуги, понастоящем осигурявани от неправителствените организации“. Т.е. парите за правна защита на циганите да вече да излизат от държавните и общински бюджети, а не от НПО-тата!

Приоритетно ще се финансират и проекти, свързани с правата на ромските жени, а също и с „правото на ромите на настаняване в подходящи жилища“. В насоките за кандидатстване, публикувани в официалния сайт на фондация „Отворено общество“, се изтъква, че „проектите в тази област на политиката следва да се стремят към промени, необходими за осигуряване на подходящи жилища на ромите“.

Застъпничество или отстъпничество

А под това соросоидите разбират да се прилага „политика на застъпничество, за да се накарат съответните национални, регионални и местни органи да: контролират и легализират жилищата, земята и ромските квартали; приемат или променят политиките на настаняването в обществени жилища, в разпоредбите и законите; да спрат принудителното изгонване от къщите без подходящи алтернативни решения; да спират построяването на жилища за ромите без достъп до основни услуги; да сложат край на условията за живеене в къщи с лошо качество; както и да се спре сегрегацията в лагери на роми бежанци и вътрешно разселени лица от ромски произход, и други“.

Запознавайки се с този приоритет от грантовата схема на „Отворено общество“, вече няма защо да се чудим защо наградата за принос към правата на човека в класацията за човек на годината за 2015 г.  на Българския хелзински комитет стана адвокат Даниела Михайлова – ревностен борец против принудителното изваждане на ромите от незаконно построените им къщи в различни гета у нас.

Излиза, че пачките на афериста Джордж Сорос важат повече и от националните и европейски закони и правила. Те могат да узаконят и незаконните постройки, и да вкарат циганите в университетите, и да ги уредят да живеят безплатно на гърба на останалите народи...

И още един акцент в новите грантови програми на „Отворено общество“ – пари ще се дават и за правата на мигрантите. Нищо ново, ще кажете. Всъщност, най-вече става дума за... „мигранти от ромски произход“.

За постигането на това „застъпничество“ инструментите, методите и тактиките неизбежно включват и медиите, като изрично се подчертава, че „обществените медии трябва да се използват и за разпространяване на алтернативни истории за противопоставяне на антициганските настроения“.

Така че, ако някъде прочетете сърцераздирателни истории за дискриминирани роми, за изхвърлени на улицата от незаконните им домове цигани, за злочестите върнати от Франция, да речем, наши мургави сънародници – да си знаете: част от парите на Сорос са броени и на медията, в която е написано това.


В категории: Новини , Анализи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
дядо Теньо от с. Дядовци
28.05.2018 12:58:17
0
0
Не си загубих времето да чета статията,но да си наливат милиарди в най-тъмната си част от тялото. !!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки