"Хилендарският метох" със специална програма за обесването на Левски


"Хилендарският метох" със специална програма за обесването на Левски
02 Февруари 2017, Четвъртък


В дните около честването музейната експозиция ще бъде отворена за безплатни посещения

Автор: Десант

През 1979 г. в двора на църквата „Свети Димитър” в Стара Загора е направена възстановка на Хилендарския метох, в който се създава първото местно килийно училище. По исторически сведения той съществува от втората половина на ХVІІІ в. и е разрушен при опожаряването на града през юли 1877 г.

В продължение на три години (1855-58 г.), по време на престоя си в Стара Загора, в метоха живее младият Васил Иванов Кунчев  заедно с вуйчо си хаджи Василий (монах таксидиот на Хилендарския манастир). Той се обучава в Светиниколското класно училище и посещава организирания от даскал Атанас Иванов курс за свещеници.

Подредената в метоха музейна експозиция включва две възстановки: на метохска килия и класна стая от втората половина на ХІХ в., направена по графична рисунка на Васил Иванов.

По случай 144-годишнината от гибелта на Апостола Регионалният исторически музей в Стара Загора готви специална програма. По този повод, от 13 до 19 февруари „Хилендарският метох“ , където е живял Апостола, ще бъде отворен безплатно за посетители .

В тези дни по предварителна заявка ще бъде организирана музейно-образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща специализирана беседа и занимателни кръстословици.

Ще бъде открита и фотодокументалната изложба „Левски в Старозагорско", която проследява основните моменти от живота на Апостола на свободата, връзката му с Ески Загра (дн. Стара Загора), където той получава „първата душевна луча за правда и свобода..." и неговата роля за изграждането на местната революционна организация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки