Изхвърлиха Порожанов от фонд "Земеделие"


Изхвърлиха Порожанов от фонд "Земеделие"
01 Февруари 2017, Сряда


Начело на разплащателната агенция се завръща старият директор Мирослав Николов

Автор: Десант

Министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков поиска официално оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) – Разплащателна агенция Румен Порожанов. Това стана по време на среща в МЗХ.

„Причината е назряло обществено недоверие към Държавен фонд „Земеделие“, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство“, обясни позицията си проф. Бозуков.

Той допълни, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти, без да уточнява точно какви. Но във връзка с тях се налага да се направи цялостна ревизия на Фонда. 

„За да може да бъде извършена коректна проверка в Държавен фонд „Земеделие“ очаквам оставката на Румен Порожанов до 1 час“, даде срок служебният министър, което Порожанов чинно направи незабавно.

По-късно днес стана ясно, че бившият изпълнителен директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александров се завръщат начело на институцията. Те управляваха разплащателната агенция по време на управлението на Пламен Орешарски, когато земеделски министър бе Димитър Греков.

Припомняме, че през пролетта на 2016 г. заради сигнали за съмнителни договори на проверка в  ДФЗ влязоха от ДАНС, но резултати от разследването им така и не са съобщени е да днус. Както не се знае и дали изобщо проверката е приключила. 

Тя бе предприета след европейски одит във Фонда заради къщите за гости и стадионите, построени с пари от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. И към момента все още има висящ спор между България и ЕК за налагането на финансови корекции по програмата, които не се приемат от наша страна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки