Защо дядо Николай премести честването на св. Лука с четири месеца напред


Защо дядо Николай премести честването на св. Лука с четири месеца напред
26 Януари 2017, Четвъртък


Елементарно, Уотсън! Защото така ще отпразнува десетилетие от избора си за Пловдивски митрополит

Автор: Яна Славянска

Голям празник организират Пловдивска света митрополия и Гражданска инициатива „Славяни” на 11 и 12 февруари. Духовните събития в тези два дни ще преминат под надслов „Дни на свети Лука“ и както е обявено - ще са посветени на светителя хирург, архиепископ и чудотворец Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски (както и Кримски апропо).

Покрай мероприятията в прослава на светеца - представяне на две книги за живота и чудесата му, както и документален филм, посветен на светията, Пловдивският митрополит Николай е сколасъл да увенчае вечерта на 11 февруари с тържествен концерт по повод... десет години от интронизацията си!

Очевидно от Светия синод не смятат подобна постъпка за нещо нередно, тъй като са обнародвали програмата в сайта си. Един вид - дали са си благословията за тумба-лубмата. На нас обаче - простите миряни, това ни се струва смущаващо.

Празнувай колкото си искаш десетилетието откакто си станал владика, ама си го направи скромно и с най-близките си. Да го превръщаш в едва ли не национално събитие е повече от кощунствено! Както и да го правиш като част от тържества, посветени на виден светия. 

Всъщност най-куриозното в случая е нещо друго. Въпросният св. Лука е канонизиран през 200 г. от Руската православна църква, а паметта му се чества в деня на смъртта му 25 май (11 юни стар стил)! Пита се в задачката - защо тогава за празненствата му под тепетата е избрана датата 11 февруари. 

Отговорът е елементарен - ами тъкмо на 11 февруари дядо Николай е канонично утвърден за Пловдивски митрополит.

Така че в църковния му юбилей има не толкова пръст свети Лука, а май... Лукавият! 






В категории: Новини , Вяра , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки