Аман-заман, откажете се да пишете!


Аман-заман, откажете се да пишете!
Обидният текст, пълен с турцизми, е подреден на челно място в сайта
25 Януари 2017, Сряда


Нелеп „пиар“ подкопава авторитета на иначе обичания ансамбъл „Българе“. Подигравката е трудна за осмисляне

Автор: Светлана Николова

Абсурден текст, публикуван днес в пловдивски сайт, хвърля петно върху ореола на обичания от всички ансамбъл „Българе“, който от години пълни салоните с патриотичните си спектакли и се е превърнал в запазена марка за българщината.

Лошо замислен пиар или подигравка за труда на хората от танцовата формация – човек трудно може да се ориентира в пасквила, озаглавен „Аман-заман, ходатайствай ни, ще звънят от Перник на новия президент!”

(Бегъл прочит на въпросния сайт показва, че турцизмът „аман-заман“ е често използван, да не кажем любим при писането на заглавия. Например, на 10 септември 2010 г. срещаме „Аман-заман Пловдив, помагай, вайка се Нона“.)

Десант е посветил на „Българе“ десетки свои статии, проследили сме всички хитови продукции на професионалния екип, воден от продуцента Христо Димитров. Ни най-малко искаме да обидим него или пък участниците в ансамбъла с решението си да препечатаме текста, подписан от Динко Петков.

Правим го с надеждата, че ще го откажем от „перото“. Аман-заман, г-н Петков, спрете да пишете, за всички ни ще е по-добре. Стилът ви напомня нафталинените хуморески, тиражирани през ерата на хард соца, около 60-те години на миналия век. За съвременния човек обаче подобно словоблудство буди недоумение.

Предлагаме на нашите читатели да се уверят сами:

“Под носа ми взеха последните два билета. Пенчев от горния етаж е взел за цялата фамилия, а ние не успяхме. Жена ми ще ме убие. Познавам Първата дама, ще й звъня. Аман-заман, ще я моля новият президент да ми ходатайства, на него няма да му откажат!”. Така се тюхкаше инженер от Перник, след като не успя да си осигури две места за култовия концерт “Осмоточудо” на национален ансамбъл “Българе”.

Концертът ще е в града чак на 16 февруари, но само за един ден всички билети са разпродадени. “Ю ту, Мадона и Адел заедно да имаха концерт в Перник, все щяха да останат празни места, а затова “Осмо чудо” пощуряха! Разграбиха всичко!”, коментират свидетели на масовата психоза по предстоящия спектакъл.

Освен в София, “Осмоточудо” го играхме в Пловдив, Варна и още няколко големи градове. Вярно, че навсякъде залите бяха препълнени, но това, което се случи в Перник, никъде го нямаше – за един ден да се продадат всички билети. Шашнати сме!”, признаха от ансамбъл “Българе”.

“За мен идването на “Българе” ще е концертът на века в Перник. Майтапят се с перничани, такива сме били, онакива сме били, само от чугун и въглища сме разбирали. Ама виждате какво става, като в града ни ще идва “Осмото чудо”! Това е най-българският спектакъл за всички времена!”, реагира Светла Стефанова, учителка по литература. И се кахъри: “Исках давзема билети за целия клас,  ама не ми дадоха, жалко, купих само 10.”.

Тя вече е гледала концерта в София. “Беше в НДК. Още настръхвам, като си спомня какво видях. Епогей на българщината. Този хореограф ХристоДимитров е магьосник – цялата душа на българина разкрива на сцената. Едва се сдържах да не скоча и аз, когато той излезе сам да играе…”. “

А холивудската легенда Бен Крос, който участва в спектакъла, е зашеметяващ.  Гледах го като омаяна, никога не съм била по-горда, че съм българка. „Какви са тези танцьори и певци, как играят и пеят, сякаш имат по две-три сърца!”,”, допълва учителката.

“Новият президент сигурно още не е гледал “Осмото чудо”, иначе изобщо нямаше да се чуди кого да назначи за служебен премиер. Веднага щеше да предложи този пост на хореографа на “Българе” Христо Димитров. Точно такъв министър-председател сега ни трябва – да вдигне на крака цяла България, да де самочувствие на българите, да ги накара да не се делят на леви, десни и какви ли не, а да бъдат заедно. Доказал се е като голям българин – учредител е на сдружение „Пазителите на българщината”, коментира инженерът, останал без билети за концерта на 16 февруари.

"Осмото чудо" е мащабна продукция, която оставя публиката бездъх. По единодушното мнение на зрителите до момента, новият фолклорен музикално-танцов спектакъл е най-доброто, неочакваното и различното в репертоара на "Българе".


Текстът е без редакторска намеса, публикуван е едно към едно, заедно с правописните грешки, за които Десант не носи отговорност. 



В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки