Спрягат името на приятел на Турция за служебен премиер, той отрича


Спрягат името на приятел на Турция за служебен премиер, той отрича
Снимка: Епицентър
24 Януари 2017, Вторник


Длъжни сме да припомним няколко скандални момента от биографията на Стефан Воденичаров, защото назначаването му може да се счете като подозрителен реверант към югоизточната ни съседка

Автор: Светлана Николова

Едно от най-спряганите имена за поста служебен премиер е това на академикът от БАН Стефан Воденичаров. В медийното пространство той е сочен за основен фаворит на президента Румен Радев. Въпреки, че днес той отрече да му е било предлагано да застане начело на служебния кабинет до провеждането на предсрочните парламентарни избори, суматохата около името му остава.

Ако Воденичаров стане премиер, това може да се тълкува като личен реверанс на президента към Турция, защото с този ход той ще подпомогне протурските партии ДПС и ДОСТ у нас, прогнозира експертът по ислямските въпроси Николай Панков.

За никого не са тайна близките отношения на българския академик с турския посланик в България и главния мюфтия Мустафа Хаджъ.

Длъжни сме да припомним няколко скандални момента от биографията на Стефан Воденичаров.

През 2015 г. научните званията, раздавани от шефа на БАН, взривиха на два пъти българската общественост. Единият скандал бе свързан с удостояването на вселенския патриарх Вартоломей с най-високото държавно отличие „Орден Стара планина“ от президента Росен Плевнелиев под давлението на Воденичаров.

Както е известно, Вартоломей Първи предизвика българите с неглижираното си отношение към патриарх Неофит, обръщайки се към него като към епископ, и с назидателния му тон към Българската православна църква, наричайки я поместна, а не автокефална, каквато е.

Няколко месеца по-късно, през ноември м.г. академикът организира в Българската академия на науките международна среща по балканистика, платена с турски пари.

В поканата за участие към учените са били строго фиксирани темите и е било оповестено безпрецедентно, че ще се допуснат само доклади, одобрени от организаторите от Истанбулския университет.

Форумът се предшестваше от не по-малко скандалното представяне на книгата "Стратегическа дълбочина" на турския премиер Ахмет Давутоглу, идеолог на неоосманизма и за Балканите като "османско наследство" на Турция.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки