Няма да вадят Несебър от списъка на ЮНЕСКО


Няма да вадят Несебър от списъка на ЮНЕСКО
24 Януари 2017, Вторник


Уточнението е във връзка с появилите се в някои медии твърдения за такава съдба на резервата

Автор: Десант

Във връзка с публикации в медии, че Старият Несебър е заплашен с изваждане от листата на ЮНЕСКО, от общината на морския град съобщиха, че всъщност става въпрос само за получена репоръка за преработка на Плана за опазване и управление на архитектурния резерват.

В градовете, които са членове на Комитета за световно културно наследство, какъвто е и Несебър, периодично се правят мониторинги, след което се изготвят препоръки за действие. Това не е необичайна практика, а е съвсем регулярна процедура - уточняват от местната администрация.

Преработването на Плана за опазване и управление на „Старинен град Несебър” ще бъде извършено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), за което е поет ангажимент от Министерството на културата. 

Планът е приет през 2011 г. В периода от 2013 г. досега не са издавани строителни разрешения за строителство на нови сгради или пристройки на територията на резервата, включително и на територията на контактната му зона, разположена западно от провлака - уточняват от несебърската община.

Оттам допълват още, че що се отнася до премахването на незаконни строежи на територията на Стария Несебър, то това не е от компетенцията на местните власти, а на ДНСК.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки