Вече една година Турция не назначава генерален консул в Пловдив


Вече една година Турция не назначава генерален консул в Пловдив
22 Януари 2017, Неделя


Досегашният изпълняващ длъжността Бирей Йълмазсой е пренасочен на дипломатическа служба в Словакия

Автор: 24rodopi.com

Точно една година след като генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ бе преместен на работа в Анкара, на неговото място няма назначен титуляр. Очаква се това да се случи на 1 февруари.

Както вече 24rodopi.com писа, за временно изпълняващ длъжността Генерален консул на Република Турция бе посочен Бирей Йълмазсой. Вместо да стане титуляр, той получи ново назначение. Йълмазсой заминава на дипломатическа работа в  столицата на Словакия Братислава.

През седмицата дипломатът проведе прощална среща с областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

От екипа на областния управител съобщиха, че Йълмазсой споделил два проекта, които от години очакват своето решение, но до момента без успех. Единият е свързан с частичен ремонт на Имарет джамия, който искат да извършат от джамийското настоятелство. Той изразил съжаление, че до момента това начинание не е намерило подкрепа от страна на община Пловдив.

Друг проект, който не срещнал разбиране от общинските власти, е проект за почистване и реновиране на Турските гробища в Пловдив. Той е направен преди две години и половина и е в отговор на двустранна спогодба между Одрин и Пловдив, в която са били поети ангажименти за поддържане на християнските и мюсюлманските гробища в двата града. Градската управа в Одрин отдавна е изпълнила ангажиментите си, но от страна на пловдивска община до момента не са приели проекта за реконструкция и поддръжка на Турските гробища в Града под тепетата.

Турският консул изразил надежда, че този въпрос скоро ще бъде придвижен, за да може и мюсюлманите в града да отдават почит към своите починали близки.

Генералното консулство на Турция в Пловдив отговаря за областите Пловдив, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Плевен, Смолян, Велико Търново, Стара Загора и Габрово.

Източник: 24rodopi.com


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки