Мъж от Добрич спечели дело срещу банка за надвзети лихви


Мъж от Добрич спечели дело срещу банка за надвзети лихви
20 Януари 2017, Петък


От финансовата институция едностранно променила лихвения процент без да го уведоми

Автор: Десант

Стойчо Стойчев от Добрич спечели дело срещу банка за надвзети лихви по договор за кредит. Решението на втората съдебна инстанция е окончателно и вече е влязло в сила.

През 2007 г. Стойчев теглил 25 000 лева потребителски кредит, за да ремонтира семейния апартамент, тъй като фамилията очаквала ново попълнение. Кредитът му бил отпуснат с лихвен процент 7,45 %. Трябвало да го погасява на равни месечни анюитетни вноски.

„Всичко изглеждаше нормално, докато един ден ми звънна служител на банката и ме уведоми, че имам една неплатена вноска по кредита. Още на следващия ден, подкован с всички платежни нареждания, които разпечатах от интернет банкирането си, бях в офиса им. Оказа се, че банката е вдигнала лихвения ми процент по кредита и така се е повишила и месечната ми вноска…”, разказва Стойчев.

Когато се прибрал у дома прочел Договора си с банката и Общите условия. Оказало се, че банката има „право” едностранно да променя лихвения процент по кредити за текущо потребление при няколко условия, но… задължително трябва да уведоми клиента и да му предостави срещу подпис новия погасителен план.

Когато Стойчев отново отишъл в офиса на финансовата институция и поискал подписан от него нов погасителен план, настанала суетня, ровене в досието на кредита му, въртене на телефони... В крайна сметка банковите служители го разпечатали и едва тогава му го предоставили за подпис.

Стойчев отказал да подпише. Лихвения процент бил повишен доста преди това и със своя подпис той щял да се съгласи с техните неправомерни действия. След това спрял да погасява кредита си. 

„Позволих си това, защото нямах нито поръчители по кредита, които бих натоварил с моите задължения, нито други обезпечения – ипотеки, особени залози и т.н. Исках банката да започне да си търси вземането и да стигнем до съд и дело, в което евентуално да бъде присъдено кредитът ми да бъде „върнат” на първоначално договорените лихви и вноски”, разказва Стойчев.

В началото на 2015 г. получил Покана за доброволно изпълнение, придружена със Заповед за незабавно изпълнение, на която възразил. Оказало се, че ищецът е „ОТП Факторинг България” ЕАД, тъй като вземането е било прехвърлено с договор за цесия.

Дружество подало искова молба Стойчев да бъде осъден за сума общо в размер на 23 491,50 лева (неплатена главница, договорна лихва, наказателна лихва, разноски, юрисконсултско възнаграждениe).

В хода на делото станало ясно, че лихвата по кредита е увеличавана многократно. Към датата, на която спрял да плаща, от 7,45% вече била станала 14,95%, т.е. повишена с повече от 100% спрямо първоначално договорената.

Районният съд постановил, че клиентът дължи главница, възнаградителни и наказателни лихви в размер на 18 312,49 лева. След като Стойчев обжалвал това решение, на втора инстанция Окръжният съд преценил, че клиентът не дължи нищо на банката. Нещо повече – осъдил финансовата институция да плати направените от него разноски.

Адвокатът по делото Милко Пенчев обясни пред Topnovini.bg, че това не е първата победа на клиенти от Добрич срещу монополистите и банките. Вече има осъдени няколко финансови институции, както и спечелени дела срещу „Енерго Про”.

„Клиентите трябва да отстояват правата си. Те трябва да внимават, когато подписват договорите. Да ги четат, включително и дребния шрифт. И, ако нещо не е ясно, да се обръщат към специалисти, които да ги консултират”, напомни Пенчев.

Той е категоричен, че борбата срещу монополистите, колекторските фирми и банките не трябва да спира. Съгласието с техните действия води до потъпкване на човешките права и допускане на чужда ръка в джоба ни.

Източник: topnovini.bg


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки