Анкара спусна нова задачи на посланиците си в Европа


Анкара спусна нова задачи на посланиците си в Европа
Освен многобройните си появи в различни български телевизии, турският посланик у нас Сюлейман Гьокче (третият от ляво надясно) упражняваше постоянен натиск върху официалните институции в интерес на турската политика и бе неизменна част от проявите на анти
14 Януари 2017, Събота


Днес приключва годишната среща на турските дипломати, която продължава от 7 януари. Те получиха нареждане да активизират работата си срещу външните врагове на режима, включително чрез употреба на груба политическа и военна сила

Автор: Силвия Горанова

На 7 януари тази година тържествено беше открита деветата редовна среща на турските посланици, акредитирани в чужбина. Интересът към форума е много голям, особено в Турция, тъй като на резличните пленарни заседания турските дипломати получават указания за приоритетите в тяхната работа през настоящата година.

Подробен анализ за дейността на турското външно министерство през 2016 г. и задачите за решаване през 2017 г. направи външният министър Мевлюд Чавушоглу. Според неговата статистика, в съответствие с получените задачи от Анкара, турските дипломати на работа в чужбина са успели да организират 250 пресконференции, над 500 публикации в местните вестници и списания и са взели лично участие в 9 хиляди официални инициативи в страната на пребиваване.

Към тези успехи на турската дипломация трябва да се отбележи активното присъствие на турския посланик в София Сюлейман Гьокче в България. Освен многобройните си появи в различни родни телевизии, той упражняваше постоянен натиск върху официалните ни институции в интерес на турската политика.

Освен това той беше навсякъде, където протурските партии ДПС и Дост провеждаха своите антибългарски мероприятия, някои от които с чисто религиозен характер.

Този факт обяснява защо заедно с турския външен министър към посланиците се обърна председателя на дирекцията дианет към правителството Мехмед Гьормез. Неговото слово беше изпълнено с призиви към дипломатите да работят активно за пропагандиране на турската политика и за пресичане на всички опити за злепоставяне на Турция и "насаждане на ислямофобия".

Позицията на Мехмед Гьормез беше изцяло подкрепена от външния министър Чавушоглу, който се похвали, че благодарение на съвместните усилия на двете ведомства, в чужбина работят 1400 служители на турската дирекция по вероизповеданията.

В постиженията на турската външна политика обаче не бе цитиран скандалният случай в Холандия от 14 декември миналата година. Тогава холандския външен министър повика за обяснение турския посланик в Хага Садък Арслан и му връчи протестна нота заради подривната дейност на турския дианет в страната. Поискано беше Турция да отзове своето религиозно аташе в посолството Юсуф Аджар, който в същото време е имам на турската джамия в град Утрехт.

Като сериозни проблеми в отношенията със съединените щати Мевлют Чавушоглу посочи закрилата, оказвана от т.н. лидер на терористите Фетхулах Гюлен и помощта, оказвана от американските власти на сиийските кюрди.

Като основни приоритти в бъдещата политика на Анкара спямо Брюксел, ораторът наблегн на изпълнението на двустранните ангажименти, съласно споготбата за бежанците. Чавушоглу категорично поиска незабавно да бъде премахнат визовия режим за турските граждани и да бъдат размразени преговорите за турското еврочленство.

Специално поканеният да говори пред посланиците вицепремиер Нуретин Джаникли се опита да разсее впечатлението, че Турция преживява изостряща се финансово - икономическа криза и обвини за това външни сили, които след неуспелия опит за военен преврат продължавали терористичната атака срещу Турция чрез своитете икономически и финансови агенти, между които той посочи конкретно световната рейтингова агенция Муудис.
Източник: СКАТ


В категории: Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки