Дълбаят Родопите за минерални води


Дълбаят Родопите за минерални води
Снимка: "Марица"
09 Януари 2017, Понеделник


Преди много векове на мястото на планината се е ширил огромен воден басейн

Автор: Десант

Мания за топла минерална вода е обхванала повечето родопски общини – съобщава в. „Марица“. По данни на медията, само в рамките на две седмици управниците на Мадан и Рудозем са обявили, че започват сондажи за геотермални извори.

Според различни историци преди много векове на мястото на Родопите е имало огромен воден басейн. По тази причина почти всички води в планината имали сходни качества и били лековити. Затова и топлата вода, след като я има в две от родопските общини, се очаквало да избликне и на други места.
 
Ежедневникът припомня, че миналия четвъртък официално бе даден стартът на проучвателните пробиви в земните недра за находище на геотермална вода в Мадан. Сондажът се извършва в участък, който е разположен в регулацията на кв. Яновска махала, в речната тераса на р. Яновска. Според данни от доклад на Българската асоциация по подземни води в близост се намира наводнената шахта на рудник „Яновска“ (Крушев дол-север), чиято експлоатация секва преди повече от 35 години и не се предвижда неговото възстановяване. При направеното проучване на шахтата е измерена температура 18°С на дълбочина 100 метра.

Стойността на проекта по проучванията и реализацията му възлизат на 208 000 лв. без ДДС и ще се финансират от държавния бюджет. За изпълнител е избрана асеновградската фирма „ГЕОПС - Болкан дрилинг сервисис“ ЕООД.

В края на миналата година пък проучвателно сондиране започна и в община Рудозем. Проектът там е за четвърт милион лева. Зоната на сондажа е в центъра на Рудозем в близост до сливането на реките Чепинска и Елховска. След извършване на сондажа и извеждане на вода на повърхността ще се анализира съставът на минералната вода.

В зависимост от резултатите тамошната общинска администрация ще прецени дали ще използва находището за балнеология, отопление или за други предназначения. От общината издирват находището, след като десетилетия наред има информация за попадане на зони с минерални води при рудодобивни дейности в мините на Рудозем.

Ако проектите бъдат реализирани, в Смолянска област ще имат шанса по уникален начин да се съчетаят зимните спортове с балнеотуризъм, което ще разкрие нови хоризонти пред развитието на региона.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки