Мълчана вода в нощта срещу Йордановден сбъдва желания


Мълчана вода в нощта срещу Йордановден сбъдва желания
05 Януари 2017, Четвъртък


Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Известен е с името Водици. Предлагаме ви няколко съвета как да си „заредим” мълчаната вода.

Автор: Силвия Горанова

Големият български празник Водици води началото си преди Христа. Свързан е със силата на водата да „помни” и преклонението пред животворството й.

Старите българи са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си. Знаели са, че Водата пречиства, лекува и помни.Затова повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за Водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода

Паметта и силата на Водата, както и тяхната употреба и контролиране учените откриват и започват да използват едва през последните 15 години. Оказва се, че това е много старо знание, познато на българите от векове!

Празникът Водици е разделен на три части:

Започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”. Това е Нощта на Мълчаната вода. Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание.

6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.

На 7 януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбения период!

Българско обредно наричане

На Водици се нарича за ново начало! Това може да бъде сторено както на 6-ти, така и на 7-ми януари. Обредът се извършва с вода, която от Мълчана се превръща в Наречена. Всеки Добросторник в обреда се умива с Мълчаната вода и изрича най-силните си желания и копнежи пред нея, за да я “обърне” в Наречена, Силна вода! Предизвиква се и се изказва почит пред силата на водата, за да е силно и плодоносно Новото начало!

Как се нарича водата

На 5 януари, по здрач, се налива вода от чешмата, ако няма под ръка извор или кладенец. Съдът се  изнася навън – на балкона, на прозореца или на двора, хваща се с две ръце. Човек трябва да постои така поне 5 минути – притихнал и спокоен. След което я поздравява и изрича на глас името си.

Точно преди полунощ отново излиза при нея. Тогава преди Водици силата ѝ е най-голяма. Отново хваща съда с две ръце и мисли кое е най-голямото му желание. Изрича го на глас пред водата, като заявява волята си ясно и категорично, без да моли. И завършва пак на глас с най-старото и силно наричане: Реченото ми да бъде сторено!

После покрива водата с кърпа (по възможност бяла) и се прибира. Водата оставя цяла нощ да поеме правото му слово, да го чуе, да го залюлее, да го изкъпе, да му вдъхне живот и да пренареди сбъдването.

Сутринта на Водици човек първо отива при водата си. Измива си очите с нея и с много обич отпива няколко глътко. После пак…Това е наречената вода и тя носи енергията на желанието на този, който е изпълнил ритуала. Силата й е право пропорционална на емоцията, която е вложена в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата.
И нека реченото в тази нощ да бъде сторено!


В категории: Новини , Традиции , Добри Вести , Бит и култура , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки