От утре грипна епидемия! Вижте кои са най-засегнатите области в България


От утре грипна епидемия! Вижте кои са най-засегнатите области в България
Снимка: Балканец.бг
28 Декември 2016, Сряда


Заразата ще отшуми до края на януари, дотогава не са препоръчителни събирания на хора на обществени места, предупреждават лекари

Автор: Десант

Грипна епидемия е обявена вече в два български града – Хасково и Харманли. Заповедта влиза в сила от утре, 29 декември. Плановите операции, женските и детските консултации се прекратяват, забраняват се и свижданията в болниците. Това съобщиха от регионалните здравни инспекции в засегнатите населени места.

Повишаване на заболеваемостта има и в Димитровград, но засега там няма да бъде обявявана епидемия. За сметка на това грипната вълна стигна Перник, Габрово, Пазарджик, Враца и Монтана.

На границата, същи с голям брой заболявания са Балчик, Добрич, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив.

Първите по-чести случаи започнаха от Северното Черноморие, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той очаква грипната вълна да започне да отшумява в края на януари.

Лекарите напомнят, че повечето проби, изследвани в Централната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания са се оказали грип „Хонконг”. Този щам подрани неочаквано не само в България, но и в цяла Европа, отчитат специалистите.

Наред с него се очаква през януари да се появят и случаи на грип, причинени от щама „Калифорния”, популярен повече като свински грип, наричат го и пандемичен.
По думите на специалистите новата зараза не е смъртоносна, но ако не се лекува още от самото начало, може да доведе до тежки пневмонии и бронхити, чието лечение е по-продължително.

Грипът си прилича по острите респираторни заболявания по високата температура, болките в гърлото, главоболието, но се отличава по силните болки в ставите и мускулите, той може да повали човек на легло за часове.

Смята се, че между 10-12 часа от момента на заразяване, се покачва температурата до 38 градуса. А ден, преди да проявим симптоми вече предаваме вируса.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки