Грипната вълна ни застига, знаем ли как да се опазим?


Грипната вълна ни застига, знаем ли как да се опазим?
27 Декември 2016, Вторник


Антибиотици не трябва да се взимат докато няма съпътстваща бактериална инфекция, категорични се лекарите. При първите симптоми на настинка обаче можем да си помогнем с природни срества

Автор: Десант

Грипната вълна тази година се появи с близо 30 дни по-рано. Преобладаващ в нея е щамът "Хонконг". Това обяви в студиото на предаването "Тази сутрин" по бТВ главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той обясни, че 3-4 училища в Балчик вече са обявили грипна ваканция през последната седмица. В Хасковско, Пловдивско и Габровско заболеваемостта е с изключително високи нива. Повалените са стотици.

Клиничната картина е позната. В началото започва с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. Вирусът задържа хората по 3-4 дни на леглото.

Особено рискова група са децата. Причината е, че заразени частици от кихане, дишане и говорене могат да полепнат по играчките на малчуганите. Затова експертите съветват болните от грип възрастни да отделят допълнително внимание на хигиената.

Главният държавен инспектор обясни, че посещението при лекар не е задължително при млад и здрав организъм. Въпреки това грипът е сериозно заболяване, от което може да има различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната система.

Д-р Ангел Кунчев обърна внимание, че за ваксини вече е късно. По думите му за създаване на имунитет са необходими 20 дни, а при започваща епидемия няма време.

Той е категоричен, че антибиотици не трябва да се взимат, тъй като даже може да навредят, докато няма съпътстваща бактериална инфекция. Такава можел да установи само лекар.

Когато усетим, че сме настинали или пък грипът чука на вратата ни, можем да си помогнем с приподни средства.

Народната медицина


изобилства с ефикасни рецепти за справяне с простудата.
Ето един лесен начин сами да си помогнем.

Трябва само да „нарисуваме” с йодна тинктура една своеобразна гривна около глезените си. Върху стъпалото пък се „рисува” решетка от 3-4 хоризонтални и 3-4 вертикални линии, като йодът се нанася, започвайки от пръстите и се продължава в посока към петата. Процедурата се прави в течение на 3 вечери, като последователно се редуват първо дясното, а после лявото стъпало.

Достатъчно е линиите да стигнат само до средата му, а не чак до петата. При по-малките деца, чиито крачета са по-малки, съответно линиите следва да са по-малко, да кажем само две.


В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки