Бедствено положение в Банско: Три реки излязоха от коритата си!


Бедствено положение в Банско: Три реки излязоха от коритата си!
Снимка: Вести.бг
09 Ноември 2016, Сряда


Местното население е уведомено за извънредната ситуация. Обявени са горещи телефони линии за подаване на сигнали.

Автор: Десант

Община Банско обяви бедствено положение заради проливните дъждове през последното денонощие. Реките Бъндеришка, Глазне и Демянишка са излезли от коритата си, разрушен е ски път в района на ски зоната в града под Тодорка.

Със заповед на кмета Георги Икономов от 12,00 часа на 9 ноември Общинският съвет по сигурност и Щабът за изпълнение на общински план за защита при бедствия и аварии преминава на непрекъснат режим на работа.

Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. Обявени са горещи телефони линии за подаване на сигнали. Ситуацията е много тревожна, казва кметът на общината Георги Икономов.

"Реката е толкова голяма и толкова придошла, че дори старите хора казват, че не са я виждали такава никога преди това. Реката влачи дървета, камъни, огромни количества. Пробила е на доста места в горното течение, над местността "Пещерите". Имаме огромно количество техника, но за съжаление в момента реката ни надвива”, казва още Икономов.

Кметът не изключи варианта за евентуална евакуация на близките до реката сгради и къщи в западната част на града.

Оранжев код е обявен в 11 области на Източна и Южна България заради проливни валежи и бурен вятър. Предупреждението е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Бургаска, Търговищка, Шуменска, Варненска, Добричка, Силистренска и Разградска. В тези области ще духа силен вятър от югозапад с пориви до 20-22 м/с (70-80 км/ч).

Привечер и през нощта срещу четвъртък ще има валежи от дъжд. Очакваните количества са между 15 и 35 л/кв. м, на места и повече.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки