Фараони, пирамиди, каси...


Фараони, пирамиди, каси...
Георги Близнаков и съпругата му Ивона влязоха в съда с качулки, за да си крият лицата Снимка: Булфото
09 Октомври 2016, Неделя


От глупост или от алчност, народът винаги ще се оставя да го мамят с престъпни финансови схеми

Автор: Светлана Николова

Да печелиш пари, без да произвеждаш някакъв продукт или услуга, е възможно, но няма как да е законно. И не е нужно човек да е финансов или икономически експерт, за да се светне за това, елементарната логика го подсказва. Тогава какво кара хората да продължават сами да се натикват в престъпни схеми и доброволно да подаряват спестяванията си на измамници? Глупост? Алчост?

През първата половина на миналия век един италиански емигрант в САЩ - Чарлз Понзи полага основите на нов тип измама – т.нар. финансова пирамида. Името му в западния свят е толкова известно, че този вид престъпления стават популярни като „Схемата на Понзи”. Италианецът измислил начин да примамва жертвите си като им обещавал, че чрез продажба на международни ценни книжа би могъл да реализира дивиденти от 400 процента и, че който вложи пари при него, щял в разстояние на 90 дни да удвои капитала си.

Понзи успява да прилъже около 40 хиляди клиенти и да прибере от тях общо 10 милиона долара като накрая изчезват 4,3 милиона долара. Измамникът умира през 1949 г.

Няколко десетилетия по-късно, в мътните години след 10 ноември, по същата схема изгоряха над 5 000 българи, завлечени от българския Понзи – Иво Недялков, известен с прякора Фараона.  После се появиха бизнесклуб „Галакси”, Корпоративна търговска банка... И неизменните обещания за бързи и лесни печалби или хипер високи лихви, на които 20 години след Иво-Фараона още се намират балъци да се хващат.

Преди половин година сайтът Инвестор.бг предупреди, че финансовите пирамиди се завръщат у нас под формата на „взаимоспомагателни каси“. По данни на електронната медия към май 2016 г. в Търговския регистър е имало повече от 20 регистрирани „спомагателни каси“, които работят като банки, въпреки че нямат лиценз за такава дейност. Посочени са и конкретни случаи в Сливен и Дупница. Един от тях е свързан с дейността на Георги Близнаков и съпругата му Ивона и тяхната Дупнишка популярна каса.

Предупреждението обаче явно не е стигнало до жертвите на семейството, които сега искат справедливост и си търсят парите, които доброволно са дали срещу голото обещание за лихва от 18 процента. Близнакови, за чиято дейност се знаеше много преди това, бяха задържани едва в началото на октомври.

Тези дни Пловдивският окръжен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" на председателя на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона в качеството й на касиер. Съдът счете, че е налице и реална опасност да се укрият и да извършат друго престъпление.

Гледането на мярката продължи 6 часа, като първоначално  делото бе  отложено за да  може защита да се запознае с документите по делото. Сред защитниците на двамата обвиняеми е известният столичен адвокат Марин Марковски. 

Георги Близнаков и съпругата му Ивона влязоха в съдебната зала с качулки и скрити лица и не пожелаха да бъдат снимани.  Срещу тях е повдигнато обвинение за данъчни престъпления и лихварство и Окръжна прокуратура- Пловдив настоява те да бъдат задържани под стража с постоянна мярка.

Според окръжния прокурор Костадин Паскалев на по-късен етап и след събиране на още доказателства вероятно ще им бъде повдигнато обвинение и за длъжностно присвояване и пране на пари.

До момента обаче, двамата не са направили никакви самопризнания, въпреки че повече от 90 души са свидетелствали срещу тях. Междувременно стана ясно, че броят на ужилените вече е 239, а вложенията са в размер на 4 милиона и 300 хиляди лева.

Близо два часа  държавното обвинение и защитата спориха по казуса дали  двамата Близнакови са извършвали банкова дейност, без да имат право на това. Прокурорът разказа, че Ивона Близнакова е твърдяла пред вложители, че касата е клон на банка и така им се гарантират до 100 хиляди лева влоговете.

Защитникът на Ивона Близнакова – адвокат Марин Марковски посочи, че вложителите не би трябвало да се считат излъгани, защото са подписвали договори, в който  ясно  е упоменато, че те са съкооператори и влагат средствата си във ВСК.

Според Марковски парите ги няма, защото са били инвестирани в рискови начинания, а съпрузите не са вършили незаконни финансови дела. Той поиска от съда на Ивона Близнакова да бъде наложена мярка домашен арест, а не най-тежката, за каквато апелира обвинението.

Прокурор  Паскалев поиска съпрузите да останат в ареста, защото има опасност двамата да се укрият или да извършат друго тежко престъпление. Според обвинението те са се опитали да измамят НАП и дължат 135 хиляди лева данъци на хазната.  Освен това има достатъчно данни, че и след 2013 година, когато Близнаков е поискал обявяване в несъстоятелност на Дупнишката популярна каса, но не е прекратил дейността си. През март тази година в пловдивския съд отново е стартирана  процедура по обявяване в несъстоятелност, но Близнакова е продължила да заблуждава вложителите и да обещава високи лихви  до 18 %.

Според обвинението, нито един от излъганите не е получил обещаната лихва, още по-малко главницата от нея. Според  защитниците в годините много от вложителите са си получавали лихвите. Адвокат Станко Гидиков, защитник на Георги Близнаков, посочи в изказването си, че  исканията на прокуратурата са неоснователни.

Досъдебното производство се води под ръководството на пловдивските обвинители, тъй като адресната регистрация на Дупнишката популярна каса е в Пловдив и извършеното данъчно престъпление – укриване на данъци, също е извършено на територията на Пловдив. Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 3 дневен срок от днес пред Апелативен съд Пловдив.

Кой е Георги Близнашки?

"Популярна каса" в Дупница е регистрирана през 2009 г. като "Кредитно-спестовна кооперация дупнишка популярна каса". Основатели са собственикът на „FS Холдинг” Давко Давков от Дупница, Владко Владимиров, Валентин Благоев и Георги Близнаков, който е председател на борда на финансовата институция. След време Давков напуска борда на "Популярна каса".

Георги Близнаков е собственик на чейнчбюро и заложна къща в Дупница. Негова собственост е и хотел "Съни" в Сапарева баня, който е обявен за продан. Водата и токът на хотела са изключни заради неплатени сметки.

Преди около две години беше извършен обир на 20 000 лв. от чейнчбюрото на Г. Близнаков. Крадецът измъкнал парите от ръцете на служителка на бюрото на няколко крачки от "Популярна каса", където в трезора се съхранявал оборотът на чейнчбюрото. Още тогава тръгна слух в Дупница, че Георги Близнаков е закъсал финансово и че кражбата на крупната сума  може да го повлече до фалит.

Сред вложителите в „Популярна каса” има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани заради високата лихва от 18%, които давала финансовата институция. Говори се за депозити от по 200-300 000 лв.

Георги Близнаков е изтеглил 600 000 лв. кредит от банка за строежа и оборудването на хотел „Съни” в Сапарева баня. Банката му дала парите срещу ипотека на хотела в Сапарева баня, но кредитът е станал изискуем, тъй като не е погасяван редовно, въпреки че Г. Близнаков е успял да продаде апартаменти по 40 000 евро в хотела.

Офисът на "Дупнишка популярна каса" е регистриран преди два месеца на нов адрес в Пловдив, коментират притеснени вложители, направили собствено разследване. Те са притеснени и от мълвата, че преди да хлопне кепенците на банката, Георги Близнаков е купил къща на сина си Сотир в Гърция. Те се опитват да проверят и дали не е отворил чейнчбюро и заложна къща в Серес.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки