Шекспир и Чехов - персони нон грата в Турция


Шекспир и Чехов - персони нон грата в Турция
17 Септември 2016, Събота




Автор: Десант

Тези дни италианският вестник „Манифесто“, немската платформа „Артистс райтс“ и френско-германският сайт за правата на артистите „Юниън тиътърс юръп“ оповестиха, че Турция е забранила в нейните театри да бъдат поставяни пиеси на редица световни имена в драматургията, сред които Шекспир, Чехов, Брехт и дори комедиите на Дарио Фо.

В коментар за „Кориере дела сера“ Фо заявява, че това е чест за него – дори нещо като втора Нобелова награда, каквато той вече получи през 1999 г.

В интервю за „Манифесто“ пък именитият италиански драматург заявява, че подобни забрани и атаки срещу културата са знак за слабостта на режима на Ердоган.

Официалното турските власти отричат да има такива ограничения в репертоара на театрите в югоизточната ни съседка. Театрални директори там също твърдят, че такова нещо няма.

Междувременно политици, зрители и критици в Турция изразиха публично възмущението си от слуховете, че ще бъдат спирани постановки на чужди автори. А депутатката Зейнеп Алтъйок от опозиционната републиканска партия е поискала официално обяснение от правителството.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки