Историческа сграда на метри от „Царевец“ във Велико Търново тъне в разруха


Историческа сграда на метри от „Царевец“ във Велико Търново тъне в разруха
Снимки: Гласът на младите хора
12 Септември 2016, Понеделник




Автор: Десант

Една култова сграда във Велико Търново отново попадна под прожекторите на обществения интерес не само в старопрестолния град, но и в социалните интернет мрежи. Поводът да ви припомним за Стария окръжен съвет, който се намира точно срещу входа на историческия хълм Царевец, е скандалът около царските конюшни в София, продадени срещу срамно ниска цена – 90 лева на квадратен метър.

Сделката с конюшните, одобрена от областния управител в оставка Веселин Пенев (бивш пиар на ДПС и наложен на поста от НПСД на Касим Дал), наподобява изключително много на тази със Стария окръжен съвет.

И друг път в Десант сме разказвали за


драматичната съдба на този паметник на културата,


строен през 1910 – 1911 г. като Окръжна сметна палата по проект на търновския архитект Георги Козаров. Сагата започва преди няколко години, но до момента краят й не се вижда.

Още през 2012 г. Десант излезе със свое разследване как този изключителен пометник на културното ни наследство попадна в ръцете на крупния зърнен търновски бизнесмен Григор Григоров.

При това, без да брои и една стотинка за уникалната сграда. Допреди четири години историческият обект беше притежание на знаковата фигура от “Килърите” Георги Вълев. Той възнамеряваше да го прави петзвезден хотел, но междувременно попадна зад решетките. 

Григор Григоров е един от спонсорите на ГЕРБ и през миналия мандат дори беше за няколко месеца общински съветник от партията на Бойко Борисов в Търново. Напусна местния парламент с мотива, че нямал време за обществените дела заради прекомерната си ангажираност. 57-годишният бизнесмен е в топ 3 на износителите на зърно и един от най-големите собственици на земеделска земя в Северна България. 

Софиянци сигурно помнят, как през есента на 2007 г., като част от предизборната си кампания лично Бойко Борисов преряза лентата на квартала от затворен тип "Цариградски" в столицата, построен от Григоров и ортака му Стефан Енчев. 

Ечемичените му ниви в Полскотръмбешкия край пък лично зажъна през 2009 г. Цветан Цветанов. По това време сегашният силов министър беше мажоритарен кандидат-депутат от Великотърновския регион. 


Защо Григоров криеше за сделката? 


Сградата не е моя, отсича пред медиите зърненият бос и старателно отбягва въпроси около „продажбата“ й. Според справка в Търговския регистър обаче, през октомври 2011 г. емблематичната сграда е включена в активите на дружество "Царевец Бел Вю" ЕАД, явно създадено специално за целта по същото време. Едноличен собственик на това дружество пък е една от фирмите на Григор Григоров - "Агроком" ЕООД. 

Всъщност сагата със Стария окръжен съвет започна през август 2005 г., когато след решение на Общинския съвет във Велико Търново беше продадена чрез конкурс. Фирмата на “килъра” Георги Вълев "Поликомерс СГ" ЕООД купи общинския имот от 1762 кв. м за 1,47 млн. лв. 

Идеята бе на това място да бъде вдигнат петзвезден хотел с името "Цар Калоян", който по предварителен план трябваше да отвори врати някъде през 2008 г. Нищо такова обаче не се случи. 

Бизнесът на Вълев се разклати сериозно след ареста му през октомври 2010 г. по операция "Килърите" и повдигнатите обвинения за поръчителство на убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и адвокат Петър Лупов. 


Вълев бе уличен и в лихварство


и незаконно притежание на боеприпаси. От ареста той упълномощи сина си Валери Вълев да продаде сградата за малко над 2 млн. лв. на варненската фирма ЕОН, собственост на бизнесмена Косю Костов.През октомври 2011 г. последват няколко прехвърляния на акции между фирмата на Костов и на Григор Григоров. 

В основата им е апортирането на Стария окръжен съвет в Търново, който Костов прехвърля на Григоров. По документи сградата и парцелът до него са оценени на 2 837 900 лв., колкото е капиталът на "Царевец Бел Вю", притежаван от Григоров. 

Пак преди четири години в публичното пространство изтече информация, че атрактивният имот на входа на „Царевец“ вече се предлага на световни хотелски вериги като "Хилтън", "Шератон" и други, за построяването и бъдеща съвместна експлоатация на хотел с 5 звезди. Интерес към офертата по това време бе проявил и Гасан Аиди, президент на Световната хотелиерска и ресторантьорска асоциация, още при посещението си във Велико Търново през 2009 г.

Както е видно от снимките, разпространени тези дни от сайта „Гласът на младите хора“ във Велико Търново, разрухата в историческото здание продължава и към днешна дата.



В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки