В голяма част от историята на България Русия е била наш враг


В голяма част от историята на България Русия е била наш враг
Валери Симеонов
05 Септември 2016, Понеделник


Съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов даде обширно интервю по повод предстоящото откриване в Добрич на паметника на ген. Иван Колев. Мемориалният комплекс ще струва около 200 000 лв., като половината се осигуряват от Общината, а останалите са лично дарение на Симеонов.

Автор: Стойко СТОЯНОВ, Faktor.bg

- Г-н Симеонов, как се стигна до тази родолюбива идея и осъществяването й – да има паметник на ген. Иван Колев 100 години след славните битки срещу руснаците?

- Идеята е много стара, първите доброволни пожертвования за събиране на средства са започнали една година след боевете. Почти 100 години тази идея търси реализация. Имаше огромен риск, сега за кръглата годишнина от Добричката епопея отново да няма паметник. Буквално в навечерието на местните избори, миналата година аз се включих към инициативата, въпреки че отдавна се вълнувам и интересувам от делото на ген. Колев, от историята.

Семейно съм обвързан с тази епопея. Направих контакт със Сдружението, което от 10 години се опитва да реализира идеята. То е основано в Добрич, председател е академик Георги Марков, а в него участват много достойни хора.

Присъствах на едно от заседанията и разбрах, че има огромен риск отново монументът да не бъде готов за датата, на която е достойно той да бъде открит. Включих се със собствени финансови средства и на Телевизия СКАТ. Тук няма партийни пари, а само лични. Дарители са и много други родолюбци.

Авторът на паметника е прочутият напоследък Александър Хайтов, който сътвори въздействащият монумент на Самуил в центъра на София, на цар Иван Александър във Видин. Той е автор и на паметника на гара Буново, който напомня за жертвите на турския тероризъм у нас през 1985 г.

Познавам добре неговото творчество, енергията и убедеността, с която работи. Предложих го на Сдружението, след като минахме през няколко варианта на проекти за паметник. Накрая се спряхме на Хайтов, защото той се съгласи да реализира скулптурата в един кратък тримесечен срок. Всички мастити скулптори и леари, които имаха интерес към този проект, отказваха да се ангажират, защото нямало време. Според тях такъв паметник се правел за три години. Но Хайтов го направи за по-малко от три месеца.

- Почти 55 години името на генерала продължава да бъде цензурирано в българската история?

- Точно така е – по политически причини един от най-великите пълководци, както и много други истински българи бяха хвърлени в забвение и неизвестност. Причината е, че просто са се сражавали срещу враговете на България.

Ген. Колев няма вина, че в началото на Първата световна война, през есента на 1916 г. нашите врагове са били руснаците. Той е водел изключително успешни сражения и то с легендарната казашка конница, която е побеждавала австрийската и германската армия. Същата тази конница, която се е сражавала на територията на Западна Европа срещу Австрия и Германия победоносно, е прехвърлена с кораби през сегашна Констанца в Добруджа.

Тук тази непобедима казашка конница е бил направо разпердушинена, направена на пух и прах от армията, предвождана от ген. Колев. Освен велик кавалерист и пълководец, той е и голям стратег, защото е прилагал съвсем нови и различни похвати в сраженията. Това са причините този патриот и родолюбец да бъде хвърлен в забвение, защото се е сражавал и е разбил руската армия.

Комунистите, въпреки че на думи се обявяваха против руската имперска политика, всъщност посегнаха върху историята с мръсни ръце, прекроиха я изцяло и не допуснаха паметта на ген. Колев да бъде отбелязвана и тачена. Това име даже не се споменава във военните мемоари и учебниците, а е един велик българин.

- Имаше ли опит да бъде саботирана идеята?

- Не бих казал. Благодаря на Сдружението за издигане на паметник на ген. Колев, което през цялото време подкрепяше моите усилия и действия. При приемането на скулптурата от Областната комисия на военните паметници имаше само един „въздържал се“ глас, а другите 10 бяха „за“.

Тъжното е, че именно бившият кмет на Добрич, Детелина Николова, която сега е областен управител, гласува „въздържала се“. Но тя има основание за своите съображения, защото преди това имаше един проект на скулптора Крум Дамянов.

Проектът според мен беше кретенски, идиотски. Въпреки това, аз бях готов да спонсорирам и него, но сумата беше непоносима, огромна. Освен това категорично ми беше заявено, че за кратък срок не може да бъде направен, въпреки че това са разговори от месец април, тоест преди 5 месеца. Така че накрая единственият, който се ангажира с ограничен бюджет и в много кратки срокове да изпълни поръчката, беше Александър Хайтов. Той свърши работата си брилянтно.

Самият паметник до върха на сабята е 5 м., имаме и 2 м. фундамент, така че става висок 7 м. На пръв поглед изглежда голям, но реално е твърде малък, за да изрази или съответства на подвига на този велик пълководец и човек, който е починал преждевременно от свръх преумора, буквално не е слизал от коня си, докато не е изтласквал враговете на България – руснаци, румънци и сърби, до делтата на Дунав. Той е участвал до пълното освобождаване на цяла Добруджа.

- Паметникът ще бъде открит официално на 7 септември от 12 ч, но само това достатъчно ли е да изчистим името му от забвението и цензурата на историята, за славата му родната памет продължава да мълчи?

- В никакъв случай не е достатъчно, това е просто една първа крачка и реално една голяма въпросителна, излята от три тона бронз. Тя непрекъснато трябва да виси в съзнанието на всеки българин. Тези, които не са чували и не са чели, най-малкото като отидат там, да си зададат въпроса – какъв е този генерал, защо е увековечен в цял ръст с конна статуя. Дай Боже от тук нататък чрез младите и възраждащия се патриотизъм името на този родолюбец да бъде реабилитирано.

Дано този порив да достигне и до Министерството на образованието и да напишат поне няколко реда и за тези велики българи, които са положили костите си, за да я има независима и свободна България. Само като допълнение ще добавя, че това е първата фаза от реализирането на един мемориал, част от който ще бъде и паметникът.

Общината в Добрич изключително много съдейства, благодаря много и на кмета Йордан Йорданов, беше безрезервно ангажиран с осъществането на проекта. Поеха и някои рискове, но паметникът бе реализиран.

Вторият етап предвижда поставянето на 20 плочи в полукръг, зад скулптурата, на които ще бъдат изписани имената на 1053 войници, офицери, загинали в Добруджанската война. Това са бойци от Врачанско, Козлодуйско, от Шеста дивизия, от Осми приморски пехотен полк, от Варненския полк и 53-ти пехотен полк от района на Кюстендил и Западна България. Това са хората, които са положили костите си за тази свобода. Ще бъдат изписани имената им и населените им места, за да могат наследниците им да знаят, че там са загинали техните праотци.

- Говорите за възраждащ се патриотизъм, но у нас властва разбирането, че ако е любов към Русия, е патриотизъм, но ако казваме истините и вредите, които Русия е нанесла на България, или че сме победили на бойното поле нейните войски, е даже престъпно да се говори?

- Всички русофили нямат нищо общо с патриотизма и страдат от някакво доста фундаментално разстройство на психиката. Не може да има патриот русофил, или американофил, или туркофил.

Патриотът може да бъде само българофил. А тези родни русофили са хора с объркани психики, които са онаследени от обърканото социалистическо образование и възпитание. Не казвам, че хората са виновни, но трябва да си поставят и сами някои въпроси, и да потърсят верните отговори.

В случая с ген. Колев става дума за воюване и то за изключително успешни бойни действия срещу руските агресори.

В голяма част от историята на България Русия е била наш враг. Даже бих казал, че в по-голямата част от историята ни Русия е наш враг, включително и при Руско-турската освободителна война. Последното, от което се е интересувала тази империя, е свободата на техните братя славяни. Реализирали са просто една рекламна кампания и пропаганда сред простия руски народ, че „освобождават своите братя християни“.

А истината е, че императорът е имал много сериозни интереси към проливите, които Русия винаги е имала. Веднага след войната си проличава, че тя е нямала нищо общо с хуманни и най-малкото християнски помисли. Година след освобождението се е стигнало до там, че голяма част от народа започва да съжалява за турското робство.

Имало е кланета, изнасилвания, убийства, кражби, мародерства – който чете историята, ще научи истината. Който чете руските буквари – да ходи да целува портрета на Путин.

- Как приемате факта, че напоследък в България се откриват руски и съветски паметници?

- Къде се откриват, аз не знам?

- Откриха в Стрелча на маршал Жуков, на съветските войници край язовир Копринка, на окупатора на България маршал Толбухин, в комплекса „Камчия“, в София на загинали уж съветски войници, на Лихачов…

- Какво да кажа – това са продажници, объркани душички, които нямат реална представа нито за живота, нито за историята. Отново повтарям – не може да си патриот и русофил едновременно.

Както казва шопът – такова животно няма. Това са обикновени продажници, които не са наясно със собствената си идентичност. По никакъв начин и в никакъв аспект не може да се допусне, че руската държава, както и съветската са били носители на по-голяма култура, на по-големи добродетели и ценности отколкото българската нация. Всеки, който дори мислено допусне подобно нещо, може да бъде окачествен единствено като родоотстъпник и предател.

- Утре отбелязваме поредната годишнина от Съединението, кои са премълчаните истини около тази дата?

- Нашите историци, средствата ни за масова дезинформация, така наречените медии, добре би било да повтарят на всеки 6 септември, че Русия е направила всичко възможно да удави България в кръв, да я ликвидира и изтрие от картата на Европа. Ето – това е правила любимата и обичаща България Русия. Съединението е добър повод за по-сериозен исторически анализ и за изтриване на заблуди и митове.

- Как да изчистим историята си от митове и фалшификации, особено по отношение на Русия и СССР?

- Когато поставяме на първо място истината, тоест България. Това е моята кауза и моето верую. България и само България! Когато се чете историята и когато се представя, и се запознават младите хора с фактите, всеки ще може да си подреди вярната конструкция, а не по този измамен и объркан начин, който са ни внушавали в годините на социализма.

Заблудите започват още от първата страница на историята ни – България е създадена 681 г. Извинявайте, ама от къде, как са дошли тези българи, от Марс ли? А преди да стигнат до делтата на Дунав са нямали държава ли? Няма как да са дошли от небитието.

Както годината 681, така и внушението, че преди това нямаме история не са верни. Цялата руска държава е създадена от българските ханове, които са създали Москва, Киев и са продължили своя победоносен път на Запад. Да не говорим за култура, просвета и религия, които са навлезли по руските земи чрез българите.

- Но в институциите има голяма съпротива за изчистване от тези фалшификации, образователното министерство е нагледен пример?

- Нищо не можем да постигнем, защото не искаме. Трябва да има сериозни промени в учебните програми, планове и най-вече в кадровия състав. И министерството, и университетите ни са окупирани от постсоциалистически номенклатурчици.

Промените и в обществото се извършват бавно, но в образованието всичко е по-трудно. Но няма начин – държавата трябва да проведе тези важни реформи – спокойно и последователно.

Държавата и политическото ръководство трябва да поемат отговорност за тези промени. Но когато политическото ръководство не знае дали е посттоталитарно или проевропейско, е нормално да цари обърканост и инертност. И все пак паметникът на ген. Колев е един добър знак, един саблен удар срещу историческите заблуди.


В категории: Интервю

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
БЪЛГАРИН
11.11.2016 09:12:30
2
0
Брей що русофляк е подсокочил. Включително и един окаяник, който се е писал "Българин", а акъла му е на едно руско-турско азиатско ниво и явно изповядва подобна ценностна система. Типичен руски въшкар и с типичното руско въшкарско мислене е този "Българин". Като му е толкова студено тук да заминава за Сибир, там ще му е топло. Тук в България, решаваме какво ще правим ние Българите, а не някакви руски въшкари. САЩ с тяхното ГМО и шисти вече са над 300 млн. и има непрекъснат наплив от хора, които искат да отидат там, а окаяна русийка с продължителност на живот сравнима с Африка и епидемия от СПИН скоро ще достигне 100-те милиона, а населението и драпа да избята оттам.
8
Българин
07.11.2016 05:23:38
0
2
Извинете, но пак ще напиша нещо, защото се събуждам в студена стая, нямам пари за сметките и за закуска имам като вчерашните филийки на дечицата в Бургас ли беше, не помня. Цецка е безсмислено да я питам. Но питам генерала: ГМО храни ли ще ядем, ще унищожите ли Златна Добруджа ровейки земята за шистов газ, ще изгоните ли чуждите фирми, които ни съдират и кожата от гърба, и в бъдеще ли българите ще се самозапалват от мизерия и отчаяние, все така ли ще сме последната дупка на кавала в Европа, и ще се срамуваме да излезем извън границите на държавата си, нашествениците тук ли ще останат, ще накажете ли незаконно забогателите, ще им вземете ли натрупаните съкровища откраднати от държавата и българския народ. Иначе имаш самочувствието на ББ, дано не е въздух под налягане като неговото. Ще дадете ли БГ на концесия? Защото в такъв случай какво ще управлявате? Като бяхте в САЩ, те така ли живеят, както българите, защото ние имаме държава от много хиляди години, пък тяхната е на около 250. Европейските ценности засега не сме ги разбрали. А като ги виждате, трябва да ни ги посочите и да ни убедите да ги приемем и ние.
7
Българин
07.11.2016 05:02:00
0
2
Ако прочетете историята на волжките българи, ще разберете, че най-напред българите са причакали русите и са ги нападнали без причина и повод. Онези са се връщали от поход. Българите са ги нападнали и ... разбили.
6
Аз съм българче
06.11.2016 22:04:05
1
0
Андрей, чети чрез Гугъл - Волжка България и Казанското царство, чети книгите на акд. Михаил Юхма от Чувашия, Джагфар тарихи и много други книги има сега, за да разбереш защо.
5
Андрей Иванов
05.11.2016 13:24:03
1
1
Все повече г-н Симеонов ме убеждава , че нетрябва да гласувам повече за ПФ , което и ще направя сега на президентските избори. Г-н Симеонов, еми то сега е пьлно сьс бьлгари по цял ЕС и САЩ . Е, трябва ли след 200 години да казваме , че бьлгарите са сьздали ЕС и САЩ :) :) :) Смешен сте :) :) :) Казвате преди 681 год .......... , ок, ама как тогава след като бьлгарите са сьздали Москва , то нито един московчанин не знае бьлгарски? :) Г-н , мисля , че е време да се откажите от политиката , че ще обьркате тотално народа , ако разбира се не го правите умишлено ;)
4
Добронамерен
03.11.2016 19:46:54
1
0
Защо не подмените Цецка с Кристалина, може пък да спечели?
3
Аз съм Българче.
03.11.2016 19:39:16
1
0
Има готов учебник по история, автор Константин Константинов от Варна. Можете веднага да го приемете за училищата. Стига сме търпяли и предателството на министърката, така наречена. Нужно е да й се противостои!!!
Спасявайте децата и бъдещето на България. Само заради АЕЦ не трябваше да я търпим в България. Предателка! Който я търпи, също е предател!
2
ББ
03.11.2016 19:28:59
2
0
Предателите допуснаха САЩ да окупира Европа, как сега ще се спасяваме?
1
balgaro-germanski targovez na
08.09.2016 13:08:10
1
0
ami spored mnogo mnenia rusia ne e billa vrag na balgaria a e napravena da bade vrag na balgaria na za da ima protivopostavjane na narodite na prinzipa ,,rasdeljaj i vladej ,,a sultan selim kojto okral narodite zavladeni i porobeni ot turskata sultanska armia za da si napravi dvorzi i kupi nad 800 sheni i nad 300 evnusi da gi nabljudavat i pasjat ot lesbijski razvrati parvo skril v shalvarite na haremkite po njalkolo shaltizi kato gi predupredil she shtom sablishat shalvarite pred drugi moshe i evnusite da im otkradnat shaltizite i osven tova ako ruskite vojski nastapvat kam istanbul to naj dobre e da si skrijat i shalvarite poneshe njakoi si isdali kade moshe da sa skriti shaltizite i sled kato haremkite si skrili shalvarite sas shaltizite to minal njakoj si boklukshi boklukshian sabral shalvarite sas shaltizite i gi skril posle prodal shalvarite v drugi gradove a shaltizite skril na potajni mesta za da ima kakvo da tarsjat naslednizite na bokludshiite i tesi koito shetat i uznajat za tova a avtora na tova polushil 555 shaltizi ot tesi koito shetat i usnajat za tova , za razkrivane na njakoi misterii na najakoi fantasii
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки