Да паркираш колата си в „подземен МОЛ“


Да паркираш колата си в „подземен МОЛ“
Вместо паркоместа, на първия етаж на паркинга са обособени помещения за магазини, които вече дори са разпродадени от концесионера
05 Август 2016, Петък


Паркингът, който разцепи знаковия катедрален храм в центъра на Бургас, се оказа търговски център „под прикритие“

Автор: Георги Ваташки

Откакто се въведе т.нар. синя зона, паркирането в центъра на Бургас значително се облекчи. Дори и в разгара на летния сезон, когато морският град посреща хиляди туристи от вътрешността на страната и от чужбина, пак не е голям проблем да се намери място, където да оставиш колата си.
Но това не спря ентусиазма да се правят подземни паркинги, изграждането на най-новия от които причини пропукването на знаковата над стогодишна църква „Св. св. Кирил и Методий“, както и на съседните сгради на едноименната гимназия, филхармонията и няколко жилищни кооперации, за което в „Десант“ многократно сме писали.

Но ето че сега гостите и жителите на града може да се възползват от уникалната възможност да оставят колите си не в паркинг, а в огромен МОЛ под земята, наречен иначе официално „Подземен паркинг център“.
Защото именно в търговски център се е превърнал проектираният уж за подземен паркинг обект. Но нека надникнем какво става под центъра на Бургас. В момента до новите алеи, по които трябва да влизат под земята автомобилите, са разхвърляни изоставени работнически фургони. „Строителите си заминаха и сега няма кой да ги махне, май тук ще си останат“, мъдро обобщава пазачът в отговор на нашето любопитство какво правят те тук.

Иначе пред входа на паркинга работи табло, на което е обявено с огромни дигитални цифри, че има свободни 250 паркоместа. Интересно е къде са останалите 150 до обещания капацитет от 400. Защото паркирани вътре коли може да се преброят на пръстите на едната ръка и в никакъв случай не могат да обяснят липсващите места.
От касиерката, която беше на смяна, научихме, че съоръжението „работело, ама не съвсем“. „Да, може да си оставите колата, но само в част от втория етаж, защото третият не работи. И внимавайте, че все още липсва маркировка за влизане и излизане“, услужливо ни напъти служителката. И побърза да ни посъветва, след като си оставим автомобила, да се върнем пеша догоре, защото никой от седемте асансьора не е в изправност.

След като екипът ни достигна до „свободните“ места на втория етаж, видяхме, че тук вече трайно се е настанил... мухъл, а тук-там избиват течове от подпочвените води. Съмняваме се това да е някакво ново ноу хау за измиване на колите в подземни условия. Но пък видяното обяснява защо касиерката ни подхвърли, че ако искам да видим и най-долното ниво, трябва да нахлузим гумени ботуши.

Какво може да накара гостите на града да използват този ъндърграунд кошмар? Атрактивни цени едва ли, защото обявените от инвеститора „Глобал технолоджи къмпани“ са всичко друго, но не и такива. За един час престой ще ви вземат левче, за пет часа – на таблото отвън е обявена цена от 4 лв., но отстрани на касата тарифата сочи, че трябва да се оставят 5 лева?! Там виждаме, че двадесетачка ще струва престоят на автомобилите за цяло денонощие, ама как да вярваме, като външното табло мълчи по въпроса.
Един лев е таксата за едночасово паркиране в синята зона. Левче взимат и на най-големия открит паркинг в града, който е отдалечен само на две-три пресечки. Но пък там цената за едно денонощие е само 5 лева. При това, дори в най-оживения за морския град летен сезон на него свободните места са в изобилие. 

В подземния паркинг до Бургаската опера престоят в рамките на 24 часа също е по-евтин – 15 лв.
И се пита в задачката защо някой ще вкарва колата си под земята, пък после ще бъхти нагоре пеша, за да излезе на повърхността, след като може да спре в синята зона или ако е за по-дълъг престой – на съседния паркинг, но за много по-малко пари. Пък и платената зона в почивните дни е безплатна!
Вероятно инвеститорите са осъзнали, че паркирането изобщо няма да им донесе приходи и затова, напреки на одобрения проект, са предвидили гаражните клетки на първия подземен етаж на съоръжението (наричан кой знае защо атриум) да бъдат заменени с помещения за търговски обекти.

От охраната на паркинга разбираме, че освен множество магазини, тук ще има и цели две конферентни зали. Замислено било дори и изграждането на лъскаво заведение, което щяло да заработи най-късно в края на септември. Под сурдинка ни бе доверено, че за наемането на  голяма част от помещенията вече са сключени договори, а за други „текат последни пазарлъци“.
Много е вероятно при тези абсурдно високи цени за ползването на още по-абсурдния паркинг, след като една-две години той престои празен, да бъде изцяло превърнат в търговски център. Да направиш МОЛ в центъра на Бургас. на цената на един гараж си е истинска далавера.

Вярно, покрай това някогашният красив площад бе превърнат в поредната бетона пустош в морския град. Но пък булгазлии и гостите на Бургас, морето и неговите трудови хора ще имат уникалната възможност да си пият кафето под земята, макар и насред поредното наводнение и аромат на мухъл.


Подземният паркинг отвори врати тихомълком, като вместо рекламираните 400 места в него, на таблото му са обявени едва 250

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки