В отговор на вашите въпроси


04 Август 2016, Четвъртък


Майка ми се разболя тежко и вече от няколко месеца не може да става от леглото. От залежаването по тялото й се появиха декубинални рани.



Лекуващият я лекар изписа кремове. Спазвам всичките му указания, обработвам внимателно раните, мажа ги старателно, те завяхват за кратко, но така и не изчезват. Има ли някакви народни рецепти за справяне с този проблем?
Иванка Нейчева,
Бургас

Декубитална рана (декубитус, декубитална язва), според приетата от медиците дефиниция представлява локализирано увреждане на кожата и/или на подлежащите тъкани, възникващо най-често в области на тялото с по-малко подкожие, като резултат от загуба на устойчивост и протриване или разкъсване на кожата в местата на абнормно повишен натиск или комбинация от повишен натиск и опъване.
Некрозата на кожата и тъканите под нея, казано по-просто, възниква в резултат на натиска върху нея от твърди предмети – най-често  при продължително залежаване.

За профилактика на декубиталните увреждания е необходимо да се идентифицират най-рисковите случаи. А това са болни в напреднала възраст – с гръбначно-мозъчна увреда или с друга причина за неподвижност, както и с нисък индекс на телесната маса.
Обикновено по-леките рани зарастват при подобряване на общото състояние на болния. Но на участъците с умъртвена тъкан може по-нататък да се развият и по-дълбоки язви, проникващи дори до костите.
Самите декубитуси могат са бъдат прости или гангренозни, сухи или с отделяне на значително количество гной. При разпространение на инфекцията е възможно развитието на усложнения и стигането до сепсис.

Обикновено лечението включва дезинфекция на засегнатите участъци с йодни препарати, промиване и на кожата около тях, посипване на стрептоциди върху язвите и покриването им с асептични сухи превръзки, а след остраняване на мъртвата тъкан (коричката) – и превръзки с нанасяне на подходящи мазила.
Задължително е да се спазва строга хигиена и чистота. Като съпътстващо лечение може да се приложи имуностимулираща терапия с даване на витамини и имуностимуланти,
Препоръчва се на всеки два часа лежащо болните да се обръщат и да сменят положението си.
За облекчаване състоянието на страдащите се използват и специални средства като антидекубитални дюшеци, възглавници, шини и пр.

Нашият читател Иван Антонов от София ни е изпратил многократно прилагана от него на залежали се роднини и познати рецепта за лечение на декубитални рани, за която гарантира, че действа с успех на 100 процента.
За целта се приготвя нещо като мехлем, като на водна баня се разтапя 50-100 г  чиста домашна свинска мас. След това към нея, при непрекъснато разбъркване, се добавя сяра на прах (от аптеката), докато сместа стане бледожълта. Когато мазилото изстине, с него се намазват раните и се покриват с марля или чиста кърпа.
Иван Антонов твърди, че понякога е достатъчно само едно нанасяне за изчезването на язвите по тялото.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки