Живот на село и други магии


Живот на село и други магии
Участниците ще се научат да садят плодове и зеленчуци
01 Август 2016, Понеделник


През лятото не е задължително да сте на плажа

Автор: Веселин Максимов

Освен за всякакви причудливи фондации със съмнителна или направо вредна за България дейност, неправителствени организации, грижещи се за чужди интереси и принципи или най-обикновени усвоители на средства, оказва се, че Европа дава пари и за разумни и благородни цели.
Една такава е лагерът „Живот на село и други магии”, който организира сдружение „За Земята”. Самото заглавие показва каква ще бъде целта на занятието –  лагерниците да се запознаят с много алтернативи и примери за устойчиво земеделие, проекти за екоселища, общности, градове и други местни инициативи, които са намерили начин да произвеждат селскостопански продукти и храни в хармония с природата.

Лагерът ще е тридневен, от 3 до 5 август включително. Негови домакини ще бъдат „Зелената порта” (малка ферма и културна градина в село Добри дол), Пловдивски регион, и „Веселата ферма в Родопите”, до село Горнослав.
От „За Земята” дойде радостното твърдение, че все по-често се срещат с хора, които искат да променят начина си на живот, да живеят по-близо до природата и да се хранят с истинска храна, но не знаят как или трудно предприемат началните стъпки.
И обявиха, че този лагер е за всички тези прохождащи ентусиасти в света на устойчивото земеделие, които искат да се запознаят с основите на екоземеделието.

Тези с повече опит пък тъкмо ще имат възможност да споделят знанията си с останалите. Лагерът е и за хората, които освен че искат да водят по-здравословен начин на живот, се замислят повече и за необходимостта от цялостна промяна на днешното ни битие, като се започне от образованието, храната и се стигне до политическите и социалните системи, тоест промяна на цялата досегашна система.
По време на тридневния курс лагерниците ще научат повече за зараждането и историята на подобни екообщности, тяхната философия и идеи, какво е това „пермакултура” и как да си направят малка градина.

Ще се научат и как да правят компостни тоалетни и защо това е толкова важно, когато се отнася за екологичен и природосъобразен живот. А наученото ще покажат в действие, докато прекарват един ден във Веселата ферма в Родопите, за която стана дума по-горе.
Условията за настаняване са сравнително базови, твърдят от „За Земята”.
Приключението ще е в палатков лагер. Тоалетната е компостна, домакините разполагат с една баня с малък капацитет и външен душ за летните горещини. Осигурени са и няколко допълнителни къмпинг душове.
Ако искате да се включите, можете да зададете вашите въпроси на електронната поща на „За Земята“, която лесно можете да откриете на сайта на сдружението. Запланувано е лагерът да бъде съставен от 15 души.


Три дни без телефон и лаптоп сред красотата на Родопите

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки