И Путин бе замесен в битката за Белия дом


29 Юли 2016, Петък


Двамата конкуренти за поста са почти на кантар в подкрепата си, но само един ще стигне до Овалния кабинет


Двамата участници в битката за Белия дом вече са ясни – милиардерът Доналд Тръмп и нежната половинка на един от бившите му стопани – Бил Клинтън, Хилъри. Пред двамата предстоят още сражения на политическата сцена и хвърляне на усилия за мобилизиране на електората.
По последни данни републиканецът Тръмп вече е догонил популярността на Клинтън и уверено върви към Овалния кабинет. По данни на „Ройтерс“ и изследователската компания Ipsos, ексцентричният кандидат за американски държавен глава понастоящем има подкрепата на 39% от потенциалните избиратели, а зад бившата първа лейди застават 37 на сто от тях. В същото време проучване на Си Ен Ен сочи 48% за Тръмп и 45% за Клинтън.

В началото на седмицата бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт заяви, че възможното избиране на Доналд Тръмп за президент на страната ще се превърне в „подарък“ за руския лидер Владимир Путин. „Имайки предвид това, което разбрахме за неотдавнашните действия на Русия, Путин много иска да види Тръмп като победител. Това трябва да безпокои всеки американец“, заяви тя в своя реч на конгреса на Демократическата партия.

За повече убедителност на думите си, тя подчерта: „Повярвайте на човек, който е избягал от „желязната завеса“. Знам какво се случва, ако се дава на руснаците „зелена светлина“. Нека припомним, че госпожата е родом от бившата Чехословакия, преживяла през 1968 г. драматична Пражка пролет, в основата на която стои тъкмо някогашният СССР.
Но в случая Олбрайт визира обвиненията на демократите, че руски хакери се опитали да помогнат за избирането на Доналд Тръмп, като са разбили сървъра на Демократическата партия. Предизвикалата скандал вътрешна кореспонденция бе публикувана в „Уикилийкс“ и доведе до оставката на председателя на националния комитет на партията Деби Шулц.

Руснаците, разбира се, отрекоха категорично да имат нещо общо с разбиването на сървърите. Но Олбрайт продължи да налива масло в огъня, припомняйки мнението на Тръмп за руския президент: „Що се отнася до лидерството, той получава най-високата оценка“, добави Олбрайт.
Като цяло, тя характеризира външнополитическите възгледи на Тръмп като „катастрофални“.
Самата Хилъри Клинтън организира кампанията си под лозунга „Да не допуснем приятеля на Путин в Белия дом“.

Нейният съперник обаче парира обвиненията за топли връзки с руската страна и президента й, заявявайки, че няма никакви инвестиционни или бизнес интереси в Русия; че си позволява остри изказвания по адрес на Кремъл, макар да е готов да спазва „вежлив неутралитет“ с Путин.
Иначе републиканският кандидат за Белия дом заяви, че заверата със сървърите е една от „най-странните конспиративни теории", за които е чувал и се закле, че никога не се е срещал с Путин. „Но като се замислите, няма ли да е добре, ако се спогодим с Русия. Няма ли да е хубаво, ако заедно с Русия разгромим „Ислямска държава“?, попита той, цитиран от „Ройтерс“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки