Текат проверки на търговски обекти в учебни заведения, по борси и пазари


Текат проверки на търговски обекти  в учебни заведения, по борси и пазари
В разгара на летния сезон във фокуса на проверките са и търговците на сладолед Снимка: БАБХ
29 Юли 2016, Петък


Върховната административна прокуратура (ВАП) обяви резултатите от вече приключилите проверки за спазване на специфични изисквания към безопасността и качеството

Автор: Десант

на храните, проведени в областите Благоевград, Видин, Враца, Монтана и София.
Припомняме, че през февруари ВАП разпореди на своите окръжните структури да обърнат особено внимание на детските градини, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата.
Повод за тази акция, извършена съвместно с областните дирекции на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и съответните полицейски управления, станаха зачестилите случаи в страната, както и множеството публикации в медиите за консумирани от ученици напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда.

От информацията на ВАП обаче става ясно, че са проверени сравнително малка част от търговските обекти по места, а данните за констатираните нарушения на закона са твърде оскъдни и не дават достатъчно представа за лошите търговски практики, при които е престъпена границата на закона.
В София за малко повече от три месеца – от 7 март до 17 юни – са инспектирани едва 84 търговски обекта. Проверяващите са констатирали случаи на неправилно съхранение на хранителни продукти, наличие на храни с изтекъл срок на годност, суровини от животински и рибен произход без документи за произход и др.

В съставените констативни протоколи най-често е отбелязвана лоша хигиена на персонала и липса на работно облекло, нарушения при съхранение на ненужен инвентар, разлики между касова наличност и дневен отчет и пр. Проверяващите са издали предписания за отстраняване на нарушенията, както и заповеди за временно спиране на дейността на обекти, функциониращи без необходими документи.
В Софийска област са разкрити случаи на нелегална търговия с напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки, при това – на територията на училищата и детските заведения или в непосредствена близост до тях.

В Ботевград има регистриран случай, при който са установени данни за извършени престъпления по чл. 350, ал.1 от Наказателния кодекс. Този текст предвижда до пет години лишаване от свобода за този, който изготви храни или питиета, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества, както и онзи, който ги продава или предлага за продан.
В 9 от проверените в Благоевградско 93 обекта е констатирано неспазване на наредбите  и несъответсвия с изискванията на Закона за храните.

В област Видин са проверени общо 19 лавки, павилиони, бакалии и заведения, разположени в непосредствена близост до детски заведения и училища. В 7 от тях е установено, че се предлагат плодови сокове с подсладители, айран с добавена сол и принцеси с кайма, която не е произведена по стандарта „Стара планина“.
Най-малко нарушение са открити при проверките на 67 обекта в област Враца, сред които 23 целодневни детски градини, 4 детски ясли, 3 детски млечни кухни, 13 обединени детски заведения, 16 училищни стола и 8 павилиона в училища.

Междувременно от Българска агенция по безопасност на храните започнаха от 27 юли масови проверки по пазари, борси, тържища, складове за търговия на едро, търговски вериги, както и на нерегламентирани места за продажба на пресни плодове и зеленчуци на територията на цялата страна.
Инспекторите на БАБХ следят за произхода на продуктите, правилното етикетиране, съответствие на произхода на предлаганите стоки, посочен в документите, с този на етикетите им и дали стоката отговаря на действащото законодателство. Вземат се и проби за наличие на пестицидни остатъци и замърсители.

Целта на извънредните проверки е предотвратяване на нелоялни търговски практики и недопускане на заблуда на потребителите относно произход, качество и безопасност на плодовете и зеленчуците, предлагани на българския пазар.
В разгара на летния сезон, текат инспекции и в обектите за производство и търговия със сладолед. Най-честите нарушения, които се установяват в тях, са свързани с неспазване на температурния режим за съхранение на леденото лакомство и липсата на етикети.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки